От 7 до 30 ноември, в рамките на второто издание на Melba Sofia Design Festival ще се състоят прожекции на 6 независими документални филма за дизайн, архитектура и визуални изкуства. В селекцията на Студио Комплект - автори на идеята и реализацията на фестивала, са заглавията RAMS, Design Canada, Graphic Means, Bauhaus Spirit: 100 Years of Bauhaus, Kusama: Infinity - всички с премиера за българската публика. Локацията на филмовата програма на фестивала е "Генератор" е на бул. "Черни връх" 47, София.

Rams е документален портрет на един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света и легенда на германския индустриален дизайн - Дитер Рамс. Той е главен дизайнер на компанията за електроуреди Braun от 1961 до 1995 г. Рамс в много голяма степен формира модерния германски индустриален дизайн и принципите на функционализма, и е основоположник на много от принципите на дизайна на съвременните продукти за масова употреба, включително продуктите на Apple. Прожекцията е на 10 ноември, неделя, от 18:00 часа. По-рано в същия ден, от 15:00 часа, съвместно с българския бранд Drekka ще бъде излъчен филмът The Aeropress, който проследява пътят на аеропресата за кафе - от нейния създател, до използването й в различни страни по света и т.нар. AeroPress състезания. Това е чудесен пример за находчивостта, свободния дух и последователността на стартъп културата и как дизайнът спомага за нейното приложение.

Придобилият популярност през изминалата година по фестивални прожекции документален филм Design Canada съвсем заслужено се нарежда сред най-търсените и любопитни заглавия с тема дизайн, тъй като прави важен и специфичен обзор на златната ера на дизайна в Канада. Лентата разказва за трансформацията й от колонизирана страна до едно от най-мултикултурните общества в света, през призмата на графичния дизайн. Прожекцията е на 12 ноември, вторник, от 19:00 часа.

Graphic Means е филм за еволюцията на графичния дизайн, който покрива динамичните години от средата на миналия век до 1990-те години. Посредством участието на едни от най-влиятелните имена в областта, режисьорът Бряър Левит задълбава в темата за промяната, която настъпва в индустрията след активното навлизане на компютрите и загърбването на аналоговите методи и инструменти. Прожекцията е на 22 ноември от 19:00 часа. 

На 27 ноември, сряда, от 19:00 часа е прожекцията на BAUHAUS SPIRIT: 100 YEARS OF BAUHAUS - филм, посветен на 100-годишнината от създаването на движението Баухаус. Той показва и съвременни социални, концептуални и артистични произведения, които се свързват с историята на движението. 

Kusama:Infinity е филм за живота и изкуството на световно известната японска артистка и най-продавана в момента жена-художник - Яой Кусама. На 90 години тя продължава да смайва всички със своите ярки скулптури и огледални инсталации. Това е историята на Кусама - от консервативното възпитание до революционeрката, изпреварила времето си. В програмата на Melba Sofia Design Festival на 30 ноември, събота, от 18:00 часа.

Снимка: МЕЛБА ФЕСТИВАЛ

В продажба са първите ранни билети за фестивала на по-ниски цени - пакетна от 100 лв. за Международния симпозиум, пет филмови прожекции и откриващо парти с DJ; и единичната цена за симпозиума - 80 лв. Билетите са достъпни тук. Филмите ще могат да бъдат гледани и без фестивален пас, на цена от 5 лв. всеки, със заплащане на място. Филмите са на английски език и без субтитри на български.