"2 стотинки" е най-сатирично настроеният профил в Инстаграм спрямо родната музикална действителност. В него можете да видите видеоклипове на български звезди, които вече сте виждали, само че от други артисти. "2 стотинки" е силно специализиран в намирането на оригиналните версии на клипове от популярни български изпълнители. Незабавно потърсихме за "очна ставка" анонимния колектив зад "2 стотинки". Ето какво научихме.

Представете арт проекта "2 стотинки".

Проект звучи сериозно, все едно ще строим някоя магистрала. Това е канал, стартиран на шега и за шега в Инстаграм. Главната идея е да събират и сравняват в комичен стил "открийте разликите" български видеа (предимно музикални) или отделни сцени с други видеа от чужбина, излезли преди тях. 

Започна преди време с някакъв пост, където някой беше забелязал тотален copy/paste на доста специфична част от сюжета на едно българско музикално видео и различни хора започнаха да пускат други подобни като коментари, за да покажат, че са забелязали случаи на сходен тип плагиатство.

Почна да намирисва ситуацията и стана интересно до каква степен това се случва, защото е ясно от край време, че го има в чалга средите, както и в световен мащаб. Но чалгата е повече от продукт, повече от жанр, чалгата е заразен начин на мислене, начин на живот. Комерсиалното се диктува от зомбирани 13-годишни, които ще проплачат само ако им свърши батерията на телефона. 

Каналът няма за цел да промени статуквото, нито пък е авторитет, няма за цел да критикува или обучава никого на нищо. Не претендира за изчерпателност. Не тагваме никого. Писаха ни хора да тагваме артистите, режисьорите, музикалните компании. Защо? Какъв е смисълът? Според нас на тях им е пределно ясно какво правят, защо го правят и какво одобряват. Но кой точно го е измислил, кой го е изкопирал или кой се е опитал да го прикрие - нас изобщо не ни интересува. "2 стотинки" няма за цел да е морален компас. Това е отдавна загубена кауза - единственото, което остава, е поне малко да се посмеем на ситуацията, ако можем. 

Малко сарказъм и прясно изстискана реалност за закуска. Оттук-натам всеки сам да си прецени смешно ли му е, тъжно ли му е или му е все тая, стига колелото да се върти и да се взимат едни пари... Много хора ще кажат, че това е канал за хейт. Когато знаеш, че си безпомощен в дадена ситуация, имаш три опции - да се смееш като идиот, да се жалваш като жертва или да мълчиш като мишка. Светът е чалга, ние избираме смеха. 

Защо избрахте това име?

Две основни причини. Евтината стойност, която символизира. Ако видиш 2 стотинки, рядко ще се наведеш, за да ги вземеш от земята. Идеята тук е идентична - доста малка част от хората забелязват или пък изобщо им пука дали Гери-Никол е копирала това, което Риана е направила преди 9 години в клипа си, например. Важното е там нещо да се клати, нещо да лъска и това е. И ако може да стане за без пари. Дай да подбием пазара до такава степен, че ще ти излезе сметката само ако снимаш с телефон и джобно фенерче. Бизнес народопсихологията роди българския ренесансов човек, който иска не иска, сам ще бъде целия екип за 2 стотинки. И ако може - да е като на Джей Зи оня клип за 2 милиона долара, който е сниман. Втората причина е директно заради фразата "Направи го на 2 стотинки". Взимаш едно нещо и го правиш на нищо, нулев респект и отношение към първоначалната идея.  

Как попадате на сходните клипове?

Над половината са пратени като съобщения в Инстаграм профила - колкото повече хора, толкова повече гледан материал. Колективно е много по-лесно. 

Така ли приемате предложения за клиповете - от потребители в Инстарам?

Да, това е основният начин. Някои са супер, други обаче след обсъждане не ги качваме, защото изглеждат по-скоро като персонален хейт към някой изпълнител. Това не е профил за архив на тъпи или скучни видеа със сюжети, които са виждани и изтъркани. Критериите са ясни, не е нужно да се пишат правила, на които да отговаря даден клип. Търсим ксерокопия. Не може да очакваш да бъде качено как човек пие от чаша вода с логиката, че еди-къде си има друг клип с човек, който пие вода. Ако обаче някой пуска 2 розови зарчета в чашата вода, и намериш друг клип в който някой пуска 2 розови зарчета, почва малко да мирише. 

Кой е любимият ви клип за "2 стотинки", на който сте попадали?

Още не сме го пуснали. Скоро. Има един, който е тотална гавра - няма един кадър, който да не е копиран едно към едно. 

Бързо ли се пълни архивът на "2 стотинки" с плагиатсвани видеа?

Излязоха доста повече, отколкото първоначално предполагахме. Сега има вече от ретро поп-фолк през поп до инди рок и рап. Почнаха да пращат и разни реклами. 

Взаимстването при някои от клиповете е прекалено. Какво принуждава българските режисьори да копират чуждите продукции?

Нямаме никаква идея. Сигурно ще дадат различни причини. Едни ще кажат, че е случайно и никога не са ги виждали, други ще кажат, че артистите така искат, трети че музикалните компании не могат да си го представят, без да го видят нещо правено преди. Ще има и такива, които сигурно просто ги мързи или са в някакъв странен собствен балон и забравят, че не са единствените, които гледат клипчета в Интернет. Не знаем и не ни интересува, но дано не спират, за да има материал. 

Кои български режисьори оценявате?

Задължително трябва 2 стотинки да е безпристрастен и максимално обективен, това кой на кой е приятел или кой с кой е пил две бири няма никакво значение. Никой не е имунизиран. 

Кой е най-вълнуващият видеоклип от годината, който всеки трябва да гледа?

Не желаем да налагаме мнение. Нямаме интерес и желание да класираме видеа. Гледаме всичко. 

Дали са копирани вече в България?

Дано да е скоро.

Планирате ли да връчвате годишни награди за най-добро менте?

Да, има идея за годишни статуетки, отворени сме за предложения за дизайн. Също така една изложба от типа видео гоблени в рамки на различните сравнения в някоя галерия, няма да е лошо ако се съберат още.