От колко парчета дърво е направена само една цигулка? Колко струва най-скъпият за всички времена оперен костюм? Кой титаничен симфоничен оркестър е щял да пътува на борда на злополучния параход Титаник и да потъне заедно с него?

Ако не знаете отговорите на тези гъделичкащи любопитството ни въпроси, както и още други, интересни и изненадващи факти от света на класическата музика, ние ще ви запознаем с тях!

1. През 1912 г. Лондонският симфоничен оркестър е поканен да свири в Ню Йорк. Оркестрантите за малко да се качат на парахода "Титаник", когато изведнъж в последната минута се налага да отменят билетите и пътуването им на борда на злополучния кораб се проваля. Въпреки това, през същата година те все пак  изнасят концерта си в Ню Йорк.

2. Сякаш по ирония на съдбата през далечната 1960 г. прословутият за времето си баритон Ленърд Уорън среща умира именно на сцената. Театърът е Ла Скала, а спектакълът "Силата на съдбата" от Верди. Уорън е в главната роля на Дон Карлос. Публиката слуша в захлас грандиозната ария "Фатална урна на моята съдба" в изпълнение на Ленър Уорън. В момента, в който големият баритон изпява едноименната фразата, с която завършва прословутата ария, той пада мъртъв на сцената.

3. През 18-ти век е съществувала практика, при която при направата на цигулки била използвана кожа от обикновена бодлива акула.

4. Една единствена цигулка е изработена от над 70 отделни парчета дърво.

5. Руският космонавт Юрий Гагарин изпява песента на Шостакович, "Моят роден край ме слуша, моят роден край знае" по радиото по време на първата си космическа мисия.

6. Заради ангелския си глас и удивително красиво пеене, ренесансовият композитор Орландо де Ласо бил многократно отвличан като дете.

7. Най-скъпият оперен костюм на всички времена е бил носен от Аделина Пати в Covent Garden през 1895 г. Той е на стойност £ 15 млн.

8. След като големият диригент Херберт фон Караян умира, съпругата му Елиет наследява богатство на стойност от € 250 млн.

9. "Mozartkugeln" е една от най-популярните шоколадови марки в Австрия.

10. "Караоке" е японска дума, която в превод означава "празен оркестър".

11. Мелбата е измислена в чест на австралийското сопрано Нели Мелба. Десертът представлява ванилов сладолед, декориран с праскови и малини. Оперната прима умира от инфекция на кожата вследствие на неуспешна козметична операция.

12. Една от първите велики български оперни певици, прославили страната ни по целия свят, Илка Попова, е имала пламенна любовна връзка с един от най-великите и неподражаеми баси на всички времена Шаляпин. На нея - Илка Попова - знаменитият бас подарява легендарния си старинен пръстен, който според него притежава чудотворна сила. Този скъп подарък поставя началото на техния красив роман, продължил до смъртта на Шаляпин.