От колко парчета дърво е направена само една цигулка? Колко струва най-скъпият за всички времена оперен костюм? Кой титаничен симфоничен оркестър е щял да пътува на борда на злополучния параход Титаник и да потъне заедно с него?

Ако не знаете отговорите на тези гъделичкащи любопитството ни въпроси, както и още други, интересни и изненадващи факти от света на класическата музика, ние ще ви запознаем с тях!

1. През 1912 г. Лондонският симфоничен оркестър е поканен да свири в Ню Йорк. Оркестрантите за малко да се качат на парахода "Титаник", когато изведнъж в последната минута се налага да отменят билетите и пътуването им на борда на злополучния кораб се проваля. Въпреки това, през същата година те все пак  изнасят концерта си в Ню Йорк.

2. Сякаш по ирония на съдбата през далечната 1960 г. прословутият за времето си баритон Ленърд Уорън среща умира именно на сцената. Театърът е Ла Скала, а спектакълът "Силата на съдбата" от Верди. Уорън е в главната роля на Дон Карлос. Публиката слуша в захлас грандиозната ария "Фатална урна на моята съдба" в изпълнение на Ленър Уорън. В момента, в който големият баритон изпява едноименната фразата, с която завършва прословутата ария, той пада мъртъв на сцената.

3. През 18-ти век е съществувала практика, при която при направата на цигулки била използвана кожа от обикновена бодлива акула.

4. Една единствена цигулка е изработена от над 70 отделни парчета дърво.

5. Руският космонавт Юрий Гагарин изпява песента на Шостакович, "Моят роден край ме слуша, моят роден край знае" по радиото по време на първата си космическа мисия.

6. Заради ангелския си глас и удивително красиво пеене, ренесансовият композитор Орландо де Ласо бил многократно отвличан като дете.