Това не са приказки за принцеси, които чакат своя принц. Това са истински истории за необикновени и смели жени, които са променили света. Бъди следващата бунтарка, която ще промени света! 

Наскоро от "Хермес" излезе книгата "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" - проект, финансиран чрез благотворителна кампания, в която са събрани над един милион долара. Това прави "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" най-успешната авторска книга в историята на благотворителните кампании. До момента от нея са продадени над 1 милион екземпляра и е преведена в 35 държави.

"Истории за лека нощ за момичета бунтарки" събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро.

Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и други. Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят.

"Истории за лека нощ за момичета бунтарки" събира изключително позитивни отзиви от редакторите на водещите световни медии. "Задължително четиво, което всяко момиче и млада жена трябва да държи на нощното си шкафче", определя книгата Джери Стенджъл от "Форбс". Думи, които Тейлър Питмън от "Хъфингтън Пост" допълва с "В тези приказки принцесите отстъпват място на жените, променили света", Фиона Ноубъл от "Гардиън" добавя, че "Децата, чели тази книга преди сън, гарантирано ще сънуват прекрасни и вдъхновяващи сънища", а Холи Ектмън Бекър от "Перънтс" заключва, че "Трябва да четем тези истории на дъщерите си преди сън"

Но кои са авторите на впечатляващата книга?

Елена Фавили е отличена с награди журналистка и медиен предприемач. Завършила е дигитална журналистика в Университета в Бъркли, Калифорния. През 2011 г. с Франческа Кавало създават първото iPad списание за деца – "Тимбукту", като е съосновател и изпълнителен директор на "Тимбукту Лабс". Истории за лека нощ за момичета бунтарки е петата й детска книга.

Франческа Кавало е писателка и награждаван театрален режисьор. Има магистърска степен по изящни изкуства в специалността "Театрална режисура" от театралното училище "Паоло Граси" в Милано. Запалена по социалните иновации, Франческа е основателка на "Сферакавали" – международен фестивал на устойчивото въображение в Южна Италия. През 2011 г. заедно с Елена Фавили основават "Тимбукту Лабс", където Франческа е творчески директор. Истории за лека нощ за момичета бунтарки е седмата й детска книга.

"Аз не съм ангел и до смъртта си няма да стана: ще бъда просто себе си". - Шарлот Бронте. Илюстрация: Елизабета Стойнич 
Снимка: Хермес

"Истории за лека нощ за момичета бунтарки" излиза от "Хермес" на цена 24,95 лв. Преводач на българското издание е Диляна Георгиева.