Тази седмица ЮНЕСКО публикува ежегодния си доклад, описващ известни места от световното културно наследство, които са застрашени от човешката немарливост и (или) природните стихии – ерозия на почвата, липсата на вода, лошо стопанско управление (тук се сещаме за някои градчета по българското Черноморие) и други.

Трудно е да се каже еднозначно дали присъствието на много туристи по тези места е в полза или във вреда на обектите. Много хора означава повече амортизация, повече замърсяване, но и повече приходи за поддържането им.

Тук представяме осем от 55-те места, попаднали в списъка със застрашени обекти.

Белизийски бариерен риф, Белиз

Втората по големина рифова екосистема в света, дом на изчезващи морски костенурки и крави, е застрашена заради чести изтичания на нефт и газ.

Национален парк „Евърглейдс”, САЩ

Тези субтропични влажни райони са дом на различни видове птици, влечуги, както и на мангрови дървета. Под заплаха са заради замърсяването на повърхностните води.

Катедралите Баграти и Гелати, Грузия

Тези исторически сгради с изящни мозайки и стенописи в манастирския комплекс са чудесен пример за средновековна архитектура. Те са под заплаха заради немарливо стопанисване.

Средновековни паметници в Косово

Това очарователно място се състои от два манастира и две църкви, прочути със своите икони и стенописи, типични за Балканския регион. Под заплаха са заради пораженията от Косовската война през 90-те години и лошото им стопанисване.

Град Чан Чан, Перу

Археологическият обект в Чан Чан е разделен на девет цитадели, чийто останки са застрашени заради честите законодателни промени и множеството незаконни дейности.

Нгоронгоро, Танзания

Широките равнини на Нгоронгоро са важен миграционнен път за животни като дивата коза и зебрата. Там се намира също и най-голямата калдера (вулканично образувание) в света. Под заплаха са заради засаждането на много земеделски култури и изграждането на пътна инфраструктура.

Потоси, Боливия

Този регион някога е бил най-големият индустриален комплекс в света, благодарение на изобилието от сребърна руда. Под заплаха е заради системата на управление и замърсяването на повърхностните води.

Нан Мадол, Микронезия

На тези стотина островчета в Западния Тихи океан има множество останки от домове, дворци, храмове и гробници от XIII – XVI век. Под заплаха са поради ерозия, въздействие на туризма и системата на управление.