Сигурно ви се е случвало още в понеделник да се чувствате изтощени и да си кажете „Имам нужда от почивка”, макар току-що да е минал уикенда? Ако няколко седмици имате неспокоен сън, това е червен флаг, че сте претоварени и изтощени. Друг знак, че имате нужда от почивка, е, ако разчитате на кафе и енергийни напитки още от сутринта, защото ви липсва енергия. Ако нямате възможност да си вземете отпуска за известно време, решение е да промените начина, по който прекарвате уикенда си. Вижте следващите топ съветите как да успеете да презаредите през събота и неделя за едно по-добро начало на седмицата.

1. Стартирайте деня с дихателни упражнения

Един начин да започнете неделята по-спокойно е простата практика на дишането. Опитайте се да вдишвате за пет секунди и да издишвате за седем още докато сте в леглото. Така ще дадете сигнал на тялото да се успокои и бързо ще се чувствате релаксирани. Ако имате повече време, седнете в тиха стая и го практикувайте в продължене на 10 минути. Направете го навик всяка неделя сутрин, за да имате по-приятен понеделник.

Снимка: iStock

2. Изградете си здравословна връзка с технологиите

Опитайте се през уикенда да ограничите времето, което прекарвате пред компютъра или смартфона, и се опитайте да освежите съзнанието си, като се разходите навън. Идеалният вариант е да не проверявате мейли през почивните дни, но за мнозина това не е реалистично. Ако все пак се налага, задайте си конкретно време, в което ще свършите задачата, а след това се отдайте истински на уикенда.

3. Погрижете се за себе си

Отделете време за грижи за себе си. Медитацията и разходките из природата са добър начин да се чувствате по-добре в кожата си. Друг вариант е да отидете на масаж или да си вземете вана, за да се отпуснете истински и да се подготвите за предизвикателствата през новата седмица.

4. Пригответе си закуска за следващия ден

Още предната вечер си пригответе закуска за следващия ден. Може да е нещо елементарно - като мляко с овесени ядки, натрошени ядки и сезонни плодове или чия пудинг. Идеята е просто да спестите време на следващата сутрин и да се почуствате добре, като хапвате вкусна и полезна храна, вместо набързо изяден кроасан по пътя за работа.

Снимка: iStock

5. Спортувайте

Повечето хора нямат много време за тренировка през седмицата, затова се постарайте поне 15 минути през събота и неделя да правите упражнения или просто да потичате из парка. Стига да се раздвижите и да повишите пулса за малко, ще се почувствати пълни с енергия за началото на седмицата.

Снимка: iStock

6. Не разваляйте изградената рутина

Когато сте прекарали седмицата, ставайки в 7 сутринта, е изкушаващо да навиете алармата за 11 часа през уикенда - особено, ако сте били до късно навън предната вечер. Правейки го обаче давате сигнал на тялото си, че сте в нова рутина и това затруднява ставането на следващата сутрин. Разбира се, че не е нужно да се събудите в същия час като през работната седмица, но нека разликата не бъде голяма.

Снимка: iStock