Пролетната ваканция е чудесна възможност да прекараме качествено време с децата си и да се откъснем от забързаното ежедневие. Събрахме няколко идеи за пътуване с кола, които завършват с природа, пикник, животни и чист въздух, с които да зарадвате себе си, а и най-вече малчуганите.

ПАЛЕОНТОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ В ДОРКОВО

Добра идея, ако сте с кола, е да посетите Палеонтологичния музей в Дорково, наричан още и плиоценски музей. Разстоянието от София е около 150 км или 2 часа с автомобил. Може би най-известната снимка от музея е тази на огромен мастодонт, който със сигурност ще впечатли децата.

Снимка: Ралица Михаилова
Снимка: Колаж: LadyZone.bg

Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. Музеят е открит на 19 септември 2013 г. До плиоценския парк се достига лесно от курортите Велинград и Цигов чарк по асфалтиран път. В близост до музея се намират крепостта Цепина, която съо може да посетите, както и туристическият информационен център „Цепина“.


ЗООКЪТ АЛИС

Ако ви се ходи някъде и искате да видите интересни животни, но не ви се пътува дълго – това е мястото. Зоокът Алис се намира близо до Перник и село Лесковец. Разстоянието от София е около 45 км или 50 минути с кола. Има къде да паркирате почти непосредствено преди зоокъта, а до него се стига по асфалтов път. Гарантирано ще прекарате няколко разтоварващи часа в компанията на свободно разхождащи се лами, емута и бяло кенгуру. Децата ще се запознаят още с мини козички, пауни, лопатари, муфлони, фазани,, нанду, носати мечета, черни лебеди и невероятните Алпака.

Снимка: Мария Йолова
Снимка: Колаж: LadyZone.bg

Повечето животни се разхождат на свобода, така че може да се снимате с тях. След това може да похапнете скара, а децата да поиграят на площадката, която се намира в комплекса.

ПАРК ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ БЕЛИЦА

Ако искате децата да прекарат качествено време навън сред природата и да се радват на най-известната забележителност в парка, а именно мечките – това е мястото. Разстоянието от София е около 170 км или малко повече от 2 часа път с кола. Намира се на около 30 км след Разлог, има и малко черен път, но си заслужава. Паркингът за коли е до самата ограда на парка, където е напълно вероятно децата да видят мечките преди да влязат. Има изградени беседки, но и на поляните е приятно за пикник и игри. Има и детска площадка.

Паркът отваря врати точно навреме за ваканцията – от 10 април. Работното време е от 12 до 18 часа и има гидове, които могат да разкажат повече. Паркът е открит през 2000 година и е част от инициативата на фондация “Четири лапи” за борба срещу мъченията на мечки в България.

АЛЕЯ НА БОСНЕШКИЯ КАРСТ

Чудесна идея за преход, ако децата са малко по-големи, е алея на Боснешкия карст – живописен 10-километров маршрут. Разстоянието е голямо, но си заслужава всяка стъпка. Маршрутът започва непосредствено от единия край на с. Боснек и първоначално преминава по течението на река Добри Дол. След около 50 минути ходене се стига до най-голямата забележителност в този район – карстов извор Живата вода. Изворът е превърнат в чешма, която е във формата на крокодил, от чиято уста излиза водата. Според легендата, водата спира да тече, ако до чешмата застане „грешен“ човек. Носете си храна, защото близо до чешмата има място за хапване – изградена беседка. Ако сте се запътили по този маршрут, имайте предвид, че близо до Боснек се намира най-дългата пещера в България – Духлата.