"Когато алкохолик или наркоман дойде при мен и ми каже: "Ще ми помогнеш ли?", винаги ще казвам: "Да, знам как се прави. Ще направя това за теб, дори и да не мога винаги да го направя за себе си!"
 
Това са думи на Матю Пери - актьорът, който не успя да помогне на себе си. 
Приживе едно от желанията му беше да не бъде запомнен само като Чандлър от "Приятели". Не сме сигурни, че това се случи. Тази роля е една от основните, с която милиони по цял свят го асоциират. След неочакваната му смърт, феновете на сериала потънаха в скръб и не спряха да си припомнят култови епизоди от "Приятели", както и незабравими реплики на Чандлър от епизодите. 

Но Матю Пери остави и други уроци - 5 урока как да бъдем по-човечни:
 
1. Той създава "Пери Хаус" в Малибу - място за мъже, които се борят със зависимостта си от алкохола и наркотиците. 

2. Той пише и пиесата "Краят на копнежа", която е неговото лично послание към света по същата тема.
"Имах да кажа нещо важно на хора като мен и на хора, които обичат хора като мен."

Снимка: Getty Images
3. Най-човечен си, не само когато се държиш добре с хората, но и с животните. Освен останалите актьори от "Приятели" не бива да забравяме и патето и пилето, които бяха също толкова важни персонажи в сериала. След смъртта на Матю Пери в мрежите се появиха множество колажи и мемета, на които животните изглеждат тъжни и самотни.
4. Матю Пери абсолютно осъзнава факта, че заради забавната си роля в сериала, се обрича да бъде възпиеман доста едностранчиво навсякъде по света. Не много хора могат да споделят негова реплика от друго участие, но със сигурност са запомнили смешките на Чандлър Бинг. 
 
"Когато умра, знам, че хората ще говорят за "Приятели", "Приятели", "Приятели". Радвам се за това, щастлив съм, че свърших солидна работа като актьор, както и че дадох на хората множество шансове да ми се подиграват в социалните мрежи. Но когато умра, що се отнася до, така наречените ми, постижения, би било хубаво "Приятели" да бъдат изброени след нещата, които правя, за да помогна на други хора. Знам, че няма да стане, но би било хубаво. "
5. Дори и в смъртта си Патю Пери успя да предизвика нещо повече от сълзи и тъга. След злополучаната дата цял свят заговори много по-сериозно за депресията и за потисканата тревожност. 

Снимка: Getty Images