Неясно защо, всеки втори го е срам, че се е родил на село - човек все някъде трябва да се роди. Но животът на село има известни особености, които градския тип никога не може да проумее. На село не само липсва метро - няма никакъв обществен превоз. Обаче има пет чудесни алтернативи се придвижване, ако планирате пътуване за уикенда натам.

Снимка: iStock

Koлело

Балканче с контра в светлосиньо е задължително за всеки, които пазарува хляб сутрин от смесения, но не живее "в центъра" на селото. Модел с багажник е джакпот, защото лесно вози царевица и диня от полето през лятото.

Снимка: iStock

Мотор

Дори Брад Пит има "Урал Турист" в холивудския си гараж. Руският мотор с кош има 2-цилиндров двигател с въздушно охлаждане, 40 к.с., топ скорост от 100 км/ч и гори 7 на 100 км. Търсете го в класиката "зелен металик".

Снимка: iStock

Кон 

Каракачанският кон е една от най-примитивните породи български коне - невероятно силни, издръжливи, с перфектни работни качества и най-икономичният селски превоз от торба сено на ден. Каракачаните са ги използвали за транспорт на цялата покъщнина през сезонните миграции от летните пасища към зимните и обратно.

Снимка: iStock

Каруца

Каруцата също е чудесна еко идея, а класическият модел с 1 к.с. обикновено е 4х4, дървена конструкция и колела от автомобилни гуми, намерени на крайселското сметище. Каруците се използват основно за превоз на селскостопанска продукция, в София - за вторични суровини. Въпреки теглото от 300 кг, каруцата може да поеме почти тон товар – на гарата в Ихтиман, например,  местната "маршрутка" с кон спокойно вози 10 души.

Снимка: iStock

Джип

Името на Лада "Нива" казва всичко. Офроуд чудото на "АвтоВАЗ", което върви само с бензин и е способна да засенчи всеки "Defender" с ролбар и халогени. Владимир Путин си купи същата машина през лятото на 2009-а, което говори за качествата му на "луноход".