Особено важно е да се научим да възприемаме нещата откъм добрата им страна. Как ли? Лесно. Следват основните окуражаващи причини да бъдем оптимистично настроени към себе си и живота.

Оптимизмът е добър, защото...

#1 - ...е полезен за здравето и психиката. Когато гледаме позитивно на нещата (не)съзнателно даваме покой на целия организъм. Следователно подобряваме съня и физическата си кондиция. Не изпитваме напрежение или психическо натоварване, което води до стрес – състояние, което на свой ред води до нездравословни действия като например безразборно хранене, алкохол и др.

#2 - ...ни вдъхва увереност и сила. Животът е прекрасен както с хубавите, така и с по-малко приятните си моменти. Каквото и да се случва, по-добре да го погледнем от светлата му страна и да си кажем:

"Така е било редно да стане. За мое добро е" и да продължим напред с високо вдигната глава.

#3 - ...ни дава спокойствие. Когато знаем, че няма случайни неща на този свят, много по-лесно можем да бъдем оптимисти. Да, никак не е лесно, защото живеем във времена, когато "драмата" се опитва да завземе света. Не можем да спасим целия свят, но притежаваме силата да спасим нашия собствен микрокосмос, като започнем да бъдем по-позитивни.

#4 - ...ни позволява да общуваме по-лесно с останалите. Направило ли ви е впечатление, че в компанията на човек в лошо настроение, желанието ви за комуникация спада рязко?! Конкретното лице стои в своя ъгъл и не общува с останалите, които с право не разговарят с него. Бъдете позитивни. Каквото и да се е случило, то вече е зад гърба ви. Би било жалко ако заради лошото ви настроение пропуснете възможността да се запознаете с нови и интересни хора. 

#5 - ...ни помага да вървим напред. Знаем за миналото, но нямаме никаква представа за бъдещето. Факт, който на моменти би могъл да бъде плашещ. Живеем тук и сега. Нека се наслаждаваме на настоящето с усмивка. Така след време ще се обърнем назад и ще си кажем: “Добре си поживях!”