1.Първоначално кръщават актрисата Мария Холи Бери, но я прекръстват на Холи Мария Бери, още когато навършва 5 години.

2.До 2013 г. Холи е единствената афро-американска актриса, спечелила Оскар за главна роля. Получава го за участието си в „Балът на чудовището“ през 2002 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos


3.Преди да стартира холивудската си кариера, Холи често участва в конкурси за красота и дори става първа подгласничка на конкурса Мис САЩ през 1986 г.

4.Издаваме ви и една леко подмината „новина“ около личния живот на секссимвола. Тя признава, че през 2003 г. е флиртувала с младия Джъстин Тимбърлейк. Обадила му се е, за да излязат, но той така и не й върнал обаждане. В свое интервю Холи дори коментира: „Как може да си толкова секси и да не си на 35?“. Кой знае - в паралелен свят можеше в момента да се радваме на малки холи-тимбърлейковчета в цвят „мляко с какао“. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

5.Относно пластичната хирургия като метод за подмладяване, Холи казва: „Не съм против. Никога не казвай никога. Надявам се обаче да израсна като човек, който осъзнава, че не всичко опира до външния вид.“

6.Първият й пробив в киното е през 1992 г. във филма „Бумеранг“. Благодарение на него тя печели ролята на Мис Стоун в „Семейство Флинстоун“ през 1994 г.

7.Едно от най-забележимите й участия е героинята на момичето на Бонд – Гласинда Джинкс Джонсън в блокбъстъра „Не умирай днес“ (Die another day) през 2002 г. 

8.В шоубизнеса на лицата пред камера често им се налага да правят компромиси в името на успеха. Холи Бери например се жертва за филма „Треска в джунглата“. За да изиграе правдоподобно ролята на наркоманка, тя не се къпе в продължение на 10 дни. Дори казва, че не си е мила зъбите и не е сресвала косата си. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

9.Красавицата се преобразява и като супергероинята жената-котка в едноименния филм през 2004 г. Това пък й носи награда Раци за „най-лоша актриса“. Демонстрирайки блестящото си чувство за хумор, тя става вторият човек, който се появява на церемонията на наградите Раци, за да си вземе лично статуетката.

10.През 2012 г. изиграва главна роля във филма „Облакът Атлас“, който пък разделя радикално оценката на критиците като попада едновременно в списъците на най-добрите и на най-лошите филми. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

11.Холи не е конфликтна личност. Единственото й спречкване с друга знаменитост е това с Чарлийз Терон. Терон се изказва критично пред The New Yorker относно изборите, които Холи прави за актьорската си кариера в периода след спечелването на Оскар. След това обаче блондинката се отрича от думите си и изпраща на колегата си цветя. Единственият коментар на Холи по повода е: „По принцип не съм от хората, които придават особена тежест на думите или мислите на другите за мен.“