Спомняте ли си "motikarq"? А какво ще кажете за първия вариант на тайната група "Шкембе чорба"? Във Фейсбук има множество групи и страници, но рядкост са тези, които могат да ви изненадат. Е, гореизброените бяха толкова шантави, че често размиваха границата между нормалното и бруталното, и не само изненадваха, а и шокираха.

"Moti4kite" останаха без своя "motikar", а "кулинарите" от "Шкембе чорба" вече го сервират с по-малко "люто". Не се безпокойте – такива местенца винаги ще има в социалните мрежи, защото българите обичаме да сме по-крайни и да ни е весело (най-често на чужд гръб, но нека не си признаваме). Подбрахме 10 групи и страници, които не биха понесли на всяка психика, но хилядите им последователи и членове доказват, че са обичани. Споделяме ги с вас, защото не сме егоисти, а и във Фейсбук няма тайни.

1. "Групата на изтръпналите"

Всички "изтръпнали" наброяват 35 241 човека, а групата е основана още през 2009 г. За разлика от повечето подобни групи за забавление, които бликат хапливи колажи и мемета, тук администраторите не са анонимни и групата е публична. Един от админите, Александър Цонков, се е подписал лично под "Някои правила и насоки за правилно потребление", които откриваме в описанието. Групата е шантава, но трябва да признаем нещо важно – грамотна е (не се толерира добре познатата ни шльокавицата).

2. "Брутално 3.0"

Ще си признаем, че тази страница е била на клик разстояние от нас, но не я знаехме. Вероятно причината беше "атрактивната" профилна, на която всъщност е Сузанита. Спокойно, вътре не преобладават мемета свързани с щерката на Орхан Мурад, а "бруталността" е разпределена. Корицата изпраща друго важно послание: "Keep Calm and Don't Filmirai We". Описанието е кратко, точно и ясно - "Just Fun", a над 72 000 души са последвали страницата. Официален сайт е посочен, но това всъщност е препратка към видеовизитката на Нора Недкова, която е качена в YouTube канала на "Брутално 3.0"

3. "Шкембе чорба"

За тази група се носят легенди и често можеш да чуеш от приятел: "О, и ти ли си в "Шкембето". Групата е затворена и трябва да те одобрят, за да си свидетел на наистина брутални (понякога доста прекалено брутални) мемета и колажи. Фейсбук историята разказва, че първоначалната група не е имала никакво ограничение за постовете си и е била "по-люта", но вече не е същото според някои членове. Към момента има множество групи със същото име (явно не един или двама са искали да я възкресят), от които две са по-мащабни, а има още две, които те първа се борят за свои участници. Няма да коментираме миньоните от типа "Шкембе чорба (Reunion)" или "Шкембе чорба (Завръщане)", които се появиха след предходната група, но не успяха да съберат повече от стотина човека. Най-голямото "шкембе"към момента има над 34 000 участника и снимката на корицата му изобщо не отговаря на кулинарното име (това основната разлика с първоначалната група). "Шкембе чорба" не е за всеки.

4. "Необвързани Вегани тире Уфолози"

Тази група набира бързо популярност (около 30 000 участника) и около нея се появяват малки групи с подобни имена, но не оцеляват. Това никак не е място за запознанства и е най-слабо вероятно да откриете веган вътре (въпреки описанието на затворената група). Често членовете й се забавляват именно на гърба на веганите - споделят се постове от реални вегански групи, но и най-различни щури колажи, които нямат нищо общо с това. Има множество статуси със скрийншоти от "хора под прикритие" в затворената група "Уринотерапия - от своята съдинка". 

5. "Класически кон"

Нищо класическо няма в тази страница, а по-скоро всичко, което е пълна безмислица. 5600 човека са я последвали и това, с което "конят" ги забавлява, са колажи с коне и цинични надписи на шльокавица. Може да се видят множество странни асоциации вътре, но и тук не всеки би се чувствал на място - хуморът е особен.

6. "Любители на вицове"

Групата е публична, като има общо шест модератора и администратора, които се грижат за забавлението на близо 233 000 участника. Вицовете не са просто споделен текст, разбира се и тук е царство на забавни картинки, лафчета и всякакви изцепки. 

7. "Не е важно да си ЯК, важно е да си пустинЯК"

"НАЙ-ГОЛЯМАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ДИАЛЕКТА И КУЛТУРАТА НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ !" - това ще откриете в описанието, но съдържанието разчита на популяризирането основно на северозападния български хумор. Премиерата на страница е била през 2014 г., а днес се радва на над 260 000 последователи. Пустинякът е и добър търговец, защото предлага и тематични тениски с лафчета от групата. 

8. "Простотията Българска"

Групата е публична и нейно основно изискване е постовете да са на кирилица и, разбира се, да са забавни. Членовете й са близо 300 000, а администраторите и модераторите са цели 22-ма души. Откриваме в описанието и е една забрана, която отсъства в повечето подобни групи: "Забранено е качването на лични чатове и снимки на хора с цел оплюване или присмех". И одобряваме подхода им. 

9. "Магнит за олигофрени ООД"

Името е красноречиво и не мислим да се задълбочаваме. В публичната група се публикуват различни статуси от участниците, както и колажи, мемета и скрийншотове от забавни чатове. Участниците в групата са над 18 500, а администраторките са две дами. 

10. "Класически студент"

Да, тази страница има ясен таргет, но не бихме казали, че само студентите се забавляват тук - все пак човек се учи, докато е жив. Страницата се радва на повече от 7600 последователи, а описанието й е: "Приликата с действителни лица е напълно случайна". И като студент бих казала, че наистина им се получава.