Да започнем хронологично – от най-старовремските до съвременните методи (като изключим климатика) за бягство от жегата, осланяйки се на основните за целта са средства – водата и вятърът. Ако нямаме възможност да се изкачим нависоко и прохладно място, за да се освежим от големите горещини, съществуват техники, които можем да реализираме вкъщи
Важното обаче е, че ги има:

#1 - Добра идея е изстуденото шампанско, но цената на черният хайвер поскъпна, а ние не можем без него. Така че този метод за преодоляване на жегата е икономически неизгоден. Поради финансови причини не бихме могли да си позволим да се къпем във вана пълна с пенливо вино. За сметка на това можем да си направим освежаваща лимонада.

#2 - Един от най-древните и ефикасни методи остава хладката, с аромат на мента, вана. Макар че не е с магарешко мляко (каквато са приготвяли за Клеопатра), тя не само ще ви охлади и ободри, но и ще ви подмлади.

#3 - Вана с изстудена вода за краката или охладени чорапи?! Това е въпросът. Преимуществото на този метод е, че удоволствието е по-продължително и можете да го направите както вътре така и навън.

#4 - Ефектът от горният вариант ще се подсили още повече ако си направите течение – като лекия и освежаващ морски бриз. Как ли? Лесно отваряте широко външната врата и тази на балкона - готово.

#5 - Иначе винаги можете да се възползвате от всеотдайността и хиперактивността на детето, на което сякаш жегата не му влияе (напротив, дори го зарежда), молейки го да се погрижи за вашия комфорт, отваряйки прозорците или вратите, за да стане течение... Естествено, че то ще получи заслужена награда – сладолед, нова играчка или кино прожекция в домашни условия.