Да започнем хронологично – от най-старовремските до съвременните методи (като изключим климатика) за бягство от жегата, осланяйки се на основните за целта са средства – водата и вятърът. Ако нямаме възможност да се изкачим нависоко и прохладно място, за да се освежим от големите горещини, съществуват техники, които можем да реализираме вкъщи
Важното обаче е, че ги има:

#1 - Добра идея е изстуденото шампанско, но цената на черният хайвер поскъпна, а ние не можем без него. Така че този метод за преодоляване на жегата е икономически неизгоден. Поради финансови причини не бихме могли да си позволим да се къпем във вана пълна с пенливо вино. За сметка на това можем да си направим освежаваща лимонада.

#2 - Един от най-древните и ефикасни методи остава хладката, с аромат на мента, вана. Макар че не е с магарешко мляко (каквато са приготвяли за Клеопатра), тя не само ще ви охлади и ободри, но и ще ви подмлади.

#3 - Вана с изстудена вода за краката или охладени чорапи?! Това е въпросът. Преимуществото на този метод е, че удоволствието е по-продължително и можете да го направите както вътре така и навън.

#4 - Ефектът от горният вариант ще се подсили още повече ако си направите течение – като лекия и освежаващ морски бриз. Как ли? Лесно отваряте широко външната врата и тази на балкона - готово.

#5 - Иначе винаги можете да се възползвате от всеотдайността и хиперактивността на детето, на което сякаш жегата не му влияе (напротив, дори го зарежда), молейки го да се погрижи за вашия комфорт, отваряйки прозорците или вратите, за да стане течение... Естествено, че то ще получи заслужена награда – сладолед, нова играчка или кино прожекция в домашни условия.

#6 - Приспособете пулверизаторите от изразходвани шишета от препарат за миене на прозорци, така че да можете да осъществите игрива и незабравима водна семейна игра в стил: „превърни противника в мокра кокошка”.

#7 - Ако разполагате с двор, може да си изобретите малка дъждовна буря с помощта на градинския маркуч. Само внимавайте да не попадне в ръцете на играещия наблизо малчуган. Тогава вече може да настъпи истинско стихийно бедствие.

#8 - Поканете утринната прохлада в дома си, като сутрин рано отворите всички възможни прозорци и врати. След това затворете плътно и спуснете щорите. Едва в късните часове на деня отново приветствайте живителния полъх на лятната вечер.

#9 - В широк плитък съд сложете кубчета лед от фризера. Най-бърз ефект ще постигнете, ако от едната страна на съда поставите вентилатор. Част от леда може да увиете в пешкир и да го сложите върху челото си – най-горещата част от тялото. Запазете едно кубче лед и за деколтето – в случай, че тръгнете да съблазнявате с него разгорещения си партньор.

#10 - Освежете и овлажнете въздуха в дома си, като намокрите нагорещените завеси. Вапоризирайте със студена вода и включете вентилатора. По-смелите биха лиснали вода върху завесите, но в тези жеги е излишно да си създаваме работа за чистене