Свилен Ноев е вокалист на една от най-успешните български групи - "Остава". Алтернативната банда е повече от 30 години на сцената и съвсем скоро ще можем да видим Свилен в непривична за него роля в Dancing Stars”.

Танцовото шоу стартира на 20 февруари в 20:00 по bTV.

Ето 10 любопитни факта за Свилен Ноев:

1. Въпреки че в текстовете на "Остава" няма място за шеги, Свилен е роден в столицата на българския хумор Габрово. Учи в гимназия по компютърни технологии в Правец, когато започва да се увлича по музиката.

2. В казармата често пее кавъри на Металика и "Вярвам в теб" на Киора. "След това ме гонеха и пускаха кючеците", казва Свилен през смях.

3. Започва да пее с "Остава" през 1995 г., а първият им концерт в чужбина е 10 години по-късно - в Германия. Двуседмично турне, кулминацията на което е участие на бритпоп парти в Берлин.

4. Един от нйа-големите му фенове е майка му. 

Когато групата печели награда за песен на годината на телевизия ММ (за хита "Шоколад"), Свилен взема статуетката и казва: "Искам да поздравя майка си, защото е малко полудяла и каза, че ако не я поздравя по телевизията, ще спре да ми праща пари!" Майка му отначало се обижда ("Как може да кажеш, че съм луда пред цяла България?!"), но после вижда, че всичките й колеги в училището, в което преподава, я поздравяват с успеха на сина й.

5. Освен с "Остава", Свилен има и соло парчета.

Самостоятелният му албум "Different" излиза през 2018 г. и съдържа 8 парчета, едно от които - дует с Михаела Филева.

6. Случвало му се е да остане по боксерки на сцената.

По време на концерт Свилен излиза твърде близо до публиката и група момичета му разкопчава ризата и смъква дънките. Скоро след това музикантите започват да се шегуват със слушателите: "Ако искате да изсвирим "Празен кадър", хвърлете си сутиена!"

7. "Остава" са били на косъм от раздялата...

Но един концерт в "Маймунарника" в София, на който е било пълно с хора, знаещи наизуст текстовете на групата, ги убедил, че има смисъл да продължават да свирят заедно.

8. Свилен е бил част от предварителното жури на "Мюзик Айдъл".

Негови колеги са били Етиен Леви и композиторът Борис Чакъров. 

9. Именно там среща бъдещата си съпруга Невена.

Тя работи в музикалното реалити като редактор.

10. Двамата се женят през 2010 г.

Година по-късно Свилен става баща, а сина му носи неговото име и дори участва в клипа "Океан".

Съвсем скоро предстои да разберем как се справя Свилен Ноев с танците.

"Dancing Stars" започва на 20 февруари в 20:00 по bTV.