Преди дни осъмнахме с новината за арестуването на мъж от Нидерландия, наречен „Валиумния изнасилвач“. Той бе оставен в ареста по обвинение в изнасилване на млада жена в жилището си, която преди това е упоил и привел в безпомощно състояние. 38-годишният нидерландец живее в София от около година, като договорът за наем на апартамента му изтичал на 18.01.2020 г.

Кой е човекът, наричан „Валиумния изнасилвач“

Йохан С. е гражданин на Нидерландия, който живее в България, София, обвинен в брутално изнасилване на 32-годишна майка на 3 деца по Коледа. Описван е в медиите като свръхинтелигентен, перфекционист, но и самотник, който в един момент става агресивен. Преди това е арестуван в Нидерландия, в Бразилия, в Испания, в Полша, в Малта. От родината му има сигнали на 3 жени за това, че са били упоени и изнасилени от него. Жената, чийто случай е известен, се запознала с него и по своя воля дошла в жилището му, където била упоена от него и след това той се гаврил с нея. Прокуратурата взема решение да разпространи името му и снимка с цел да предпази други потенциални жертви.

„Тя какво прави в дома му?!“

Случаят получи висок отклик в медиите и социалните мрежи. И като че ли новината не беше достатъчно шокираща, че последваха и още по-шокиращи коментари от сорта на „Тя какво прави в дома му?!“ От жени към жени. 2020 г. може и да е настъпила, може и да говорим за ново десетилетие, но по някои теми мисленето ни сякаш остава забито, асфалтирано, затрупано под дебел слой от столетия. Някъде, в онова време, в което най-острото, което са докосвали жените, е била куката за наплитане на дантели. Някъде, където жената е само вагина, само майка, само ръце за пране и събиране на ръкойки от жито. Където нежните трепети са набутани под последната замазка на пода, но за сметка на това през вечер те целува воняща на ракия и чесън мъжка уста. В общата с овцете и свекърите стая. 

Та какво е правила тази жена? Може би е била самотна? Може би е търсила забавление? Може би някой й е казал "Довери ми се, този път ще е различно"? Може би й е писнало да ходи на работа, да вечеря пред телевизора... Може би просто е жена, която има своята самостоятелност и търси личния си комфорт? Може би е нормално човешко същество, което иска обич?! Може би... не знаем. Знаем обаче друго. Че никоя от тези характеристики не предполага насилие и нежелан секс. Нищо, което се извършва против волята ти и включва насилие, не е приемливо и не е достойно. И нищо от това не заслужава коментар "Ами, тя какво прави там!"

Снимка: btvnovinite.bg


Защо търси насилие, когато може да получи интимност доброволно?

Потърсихме различни мнения, за да си обясним защо се случва това - от специалисти до жени, които можеше да са на мястото на жертвите. Не се изисква диплома, за да усетиш, че в тази ситуация ценностите и човешките отношения са смазани и жестоко загърбени. Приемане - това е техника, на която учат психотерапевтите в тяхното обучение. Внимание - е по-скоро това, към което бихме призовали ние. 

Специалистите:

В студиото на "Тази сутрин" експерти направиха психологически профил на престъпника. Румен Бостанджиев, сексолог - „Това очевидно е харизматичен мъж, който успява да работи много добре с фантазиите на жените и да създава у тях очаквания, които ги мотивират да осъществят контакт с него. Травмата е тежка – когато се довериш на някого и емоционално си готов да се свържеш, а когато действа като обект с теб.“

Потърсихме и още едно мнение на специалист. Надежда Филипова, психолог и психотерапевт, сподели за Ladyzone 

Най-вероятно в детството си този човек е бил отхвърлян, преживял е някаква психологическа травма. Получена е най-вероятно от жена – майка или друга, в зависимост от това на каква възраст се е случило. Това може да отключи действията му в настоящето. И външната му красота в този случай няма значение. За да нямат жените избор и да не могат да го отхвърлят повече, той ги упоява. Тази травма все едно коренно променя поведението му и провокира агресия.

Съседите: 

Съсед от блока, в който Йохан С. живее  - „Очевидно е , че този човек е, така да се каже, психопат – човек, който не можеш да предположиш, че е склонен да проявява такива дейности. Това ме навежда на мисълта, че всъщност той може във всеки един момент да превърти така да се каже и не е ясно какво може да стори. Не мислим, че такъв човек е редно да е в жилищна кооперация. С толкова много деца, с толкова много семейства.“

Живуща в Зона Б5 - „Само съм чувала за него, но не съм чела новините в подробности. Прекарвам много време в квартала“

Коментари от социалните мрежи:

„Като го гледам така, ми е привлекателен. Ако се и усмихне - симпатяга. Като нищо бих му вързала, при определени обстоятелства. Така че мога да разбера жертвите и съм далеч от мисълта, че му личи, че му хлопа дъската.

Отговорът е очевиден, психиката му страда.

"Пропътувал цял свят и никъде нямало доказателства, та стигнал до България и си мислят че тук ще го осъдят."

„Точно когато бях тийнейджърка се случи този ужас със сестрите Белнейски и честно казано и родителите ми и аз самата станах ужасно страхлива и предпазлива, но мисълта ми беше, че много често под въздействие на алкохол, а дори и без, има мъже/жени, които могат да '' омайват'' и едва ли тези момичета са очаквали какво ще им се случи, камо ли да са си го '' търсели ''