Юлиана Георгиева от София ни изпрати нов текст, свързан със взаимоотношенията мъже-жени. Ако и вие искате да ни разакажете история или да напишете материал за нас, направете го тук

Мнозина са мъжете, които са останали в световната история като еталон за смелост, за сила, за твърдост на характера... изобщо еталон за всякаква форма на мъжественост. Но ако днес ни поставят задачата да изброим имената на съвременни мъже от такъв калибър, струва ми се, бихме се затруднило наистина.

Мъжете не са това, което бяха

И сякаш липсата именно на "истинските мъжаги" породи необходимостта дамите да изземат ролята на своите половинки. Жената на 21-ви век е повече от домакиня и майка. Днес тя е тази, която взема важните решения и върши неотложните задачи. Съпругът й... всъщност е мъж под чехъл, но не защото се умилява от нейната сладка усмивка, а защото доброволно се е напъхал там с идеята за по-лек и безгрижен живот. Но как ще разпознаем тази жилава и решителна жена? По слабохарактерния й мъж, разбира се!

Ето още няколко признака, които крещят: "Тя е мъжът вкъщи!":

Нейната дума тежи повече от неговата
Когато гласът на жената е този, който наистина се чува и осезаемо доминира над гласа на нейната любяща половинка (и то не само чрез повишаване на тона), определено става дума за въпросните дами. Те обичат да контролират ситуацията и изходът от всеки спор да бъде дело на тяхната дръзка увереност и интелигентност. Мъжете им кротко отстъпват в безсилие и навеждат смирено глава.

Тя печели повече от него
Сякаш едно от най-унизителните неща за един мъж е, когато не е успял да се реализира дотолкова, че да изкарва парите вкъщи. Днешният мъж обаче далеч не чувства унижение, напротив, той е облекчен. Все по-често ставаме свидетели на мъже, които си стоят у дома и безделничат, докато техните съпруги работят усилено, за да осигурят прехраната и спокойствието на семейството. Тя е тази, която му купува джунджурии, а не той на нея. Тя е тази, която пази семейното гнездо... и самия него.

Тя поема отговорността
Няма нищо по-жалко у един мъж от това да бяга от отговорност и да я прехвърля другиму, особено върху жена. Когато тя е тази, която поправя "белите му" и поема последствията на всички касаещи семейството въпроси, то несъмнено мъжът тук не е никакъв мъжкар.

Той е домакинята вкъщи
Да, когато у дома мъжете започнат да се грижат за вечерята, прането и цялото домакинство, определено е налице факторът "женчо". Не че има нещо лошо и те да се включват понякога, но нека си признаем, че това са си типично женски задължения. Поемането на тези особено ключови функции от мъжа в семейния сюжет свидетелства за върховната власт на жената над дребнавите рутинни задачи. Тя е твърде заета с по-съдържателни дейности и затова е оставила досадното готвене на тези, които... не биха се справили с нещо по-сложно.

В английския език съществува думата "еmasculate", която в превод означава "кастриран, обезсилен, женствен (оженственен)" и се употребява, когато "нивото на мъжественост" у един мъж спадне драстично. И тъй като ние си нямаме такъв книжовен термин в нашия език, с който да назоваваме този тип мъже, просто назоваваме жената с едно конкретно определение: Еманципирана.