Даниела Иванова сподели с нас философския си поглед върху Аза-а и моделите му за подражание. Ако имате желание да ни изпратите материал, направете го тук.

Какво!? Аз да подражавам на някого - пълен абсурд!? Така биха отговорили на въпроса "Имате ли модел на подражание?" 80% от хората, особено тийнейджърите, но каква е реалността?

В действителност всички медийни звезди, в това число и толкова известните и нашумели български попфолк изпълнителки, са именно такива заради любовта на техните фенове. Силиконов бюст, къса рокля, високи токчета и микрофон, обсипан със скъпоценни камъни, са само част от тяхната формула за успех.

Как би могъл да станеш модел за подражание, да се превърнеш в "красива маска", прилежно положена върху чуждо лице? Ами с малки хитринки, показвайки, че притежаваш всичко, за което хората мечтаят - пари, красота и успешна кариера, въртейки красивото си лице непрекъснато...

Все пак всички знаем, че една лъжа, повторена сто пъти става истина

Цялата тази перфектност, фееричност, дори прозрачност на личността, води до една необратима загуба. Загуба на истинското, на самосъзнанието, което си градил в продължение на дълги и безкрайно трудни години. Води до перфорация на Аз-а, който бива потъпкан заедно с най-големите ни страхове в дебрите на сивата ни душевност. 

Аперцепцията ни е напълно изкривена. Не можем дори да чуем своя собствен зов за помощ, крещящ "Бъди себе си!". Звучи като лозунг от монотонна реклама, но всъщност е най-важното изречение в живота ни. Вярвайки безпределно в него всички бихме могли да бъдем щастливи, да усетим себе си като късче от един огромен камък, който сам по себе си е част от още по-голям камък, а той от още по-голям и така до безкрайност се стига до един огромен кръговрат. 

Но не е ли това човешката природа - един неспирен кръговрат на чувства, мечти и идеали?

Да, така е, ето защо всеки от нас трябва да запази себе си неперфориран и неопетнен, всеки от нас трябва да бъде самостоятелна звезда и да има отредено място там горе в обаятелния небосвод, но нека не забравяме, че въпреки, че са отдалечени около нас има безброй други звезди, които биха дали своят звезден живот, за да ни направят щастливи и да видят как светим със своя собствена светлина.