Габриела Симеонова е от Велико Търново. Тя споделя с читателите на LadyZone.bg плюсовете и минусите на това да носиш контактни лещи. Ако и ти имаш какво да споделиш с нас, направи го тук!

Късогледството промени живота ми, но едва ли само моя. Създава много неудобства:

Трябва да сложиш очила и да заприличаш на адския зубър.

Когато навън ръми, отварям чадър,защото от капките вода върху очилата ми нищо не виждам.

Трябва да внимаваш някой да не те удари по лицето,че очилата хвръкнат ли... върви ги търси.

При някои хора носенето на очила ги кара да се чувстват неудобно, комплексират се и се срамуват. Ами ето какво -няма нищо срамно, вече носенето на очила хората свързват с това, че си интелигентен, образован, културен, възпитан. Мъжете пък си представят секси секретарки с очила.

Благодаря на Господ, че е създал човека да измисли контактните лещи.Това са лещи, които се слагат в окото и виждаш напълно нормално. Е, има няколко ограничения, но ги предпочитам пред това да нося очила. 

Какво да изберем?

Зависи от финансовото ви положение. Аз имам и двете. След като ви бъде установено късогледството или друго заболяване, което изисква коригиране на зрението (това се случва само при очен лекар), поискайте съвета му какво да използвате. Хората са най-различни и на някои не им понася да носят лещи, не могат да си ги слагат, имат много чувствителни очи.

Първи вариант: Очила
За да купиш очила, трябва да разполагаш с повече пари. Плащат се рамка (изцяло твой избор) и стъкла,за които трябва да се съветваш с очния лекар или обслужващия ви в оптиката. За да бъдат направени очилата, се изисква малко време, зависи от възможностите на оптиката. Могат да бъдат направени и за час, а може и до ден-два. За закупуването на всичко това ще са ви необходими поне 100 лева (зависи от цените в оптиките). Хубавото е, че можеш да ги слагаш и да ги махаш, когато си поискаш. Добра инвестиция е, няма да даваш повече никакви пари, освен ако има промяна в диоптъра, за което са нужни смяна на стъклата.

Втори вариант: Контактни лещи
Те помагат при зрителни смущения (далекогледство, късогледство, астигматизъм), както и за подчертаване или промяна на цвета на очите, за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани. Контактните лещи са кръгли, но много фини и приличащи на люспи, които са изработени с определени от очен лекар-контактолог диаметър и пречупваща сила. Те се определят с положителен или с отрицателен диоптър за коригиране съответно на далекогледство или късогледство.

Според материала на лещата те са меки и твърди. Аз ползвам меки лещи.Има еднодневни, тридневни, седмични и месечни. Цената се увеличава с увеличаването на периода, в който могат да бъдат носени. Преди носех едномесечни, бяха около 10-12 лева. Наистина издържаха максимум месец, след което започваха да ми дразнят на окото. Започне ли дразнението ВЕДНАГА трябва да бъдат сменени или можете да си доведете главоболия като например инфекция.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Гадното е при лещите, че винаги инвестираш в тях. Сега ползвам 3-месечни, но издържат повече време. Цената е около 20-25 лева. Това означава, че на всеки 3 месеца вие трябва да плащате по 25 лева и това в продължение на години. Е, разбира се можете да купите и годишни лещи, които са много по-скъпи.

Ако се грижите добре за лещите си, те ще издържат повече. Има няколко важни правила, които трябва стриктно да се спазват:

Първо: преди да сложите лещите трябва да сте измили ръцете си със сапун.

Второ: трябва да подсушите ръцете си.

Трето: преди да сложите лещата тя трябва да бъде промита САМО със специален разтвор за лещи (ето още един задължителен разход към лещите). Този разтвор дезинфекцира и почиства лещата. Цената на разтвора зависи от количеството.

След всичко това вече можете да сложите лещата много внимателно в окото, внимавайте да не я изтървете в мивката или канала. Те са безцветни и трудно ще я намерите.

Има и цветни лещи, чрез които можете да променяте цвета на очите. Те са по-скъпи от обикновените лещи и също имат срок на годност.

Меките лещи имат предимствата, че са с по-дълъг живот, дават максимално добра корекция на зрението - с ясен, бистър образ и с добре отстранен астигматизъм. При тях не се получават гъбични инфекции, както при носенето на меки лещи. Неудобствата, които могат да предизвикат обаче не са малко: ограничена продължителност на носене - до 14-16 часа, лесно изпадане от окото при по-рязко мигване с клепачи или при рязко движение на окото в орбитата му, трудна поносимост.

Когато сте с лещите, недейте да си търкате очите, защото лесно може да паднат. Пазете в очите ви да не попада вода,особено, ако сте на басейн или море. Ако се безпокоите от това дали ще можете да се гримирате - да, може. Пазете очите си от цигарен дим.