Стресът е част от живота на почти всеки, а как да се справим с него ни съветва Мариела Димитрова. Благодарим! Ако имаш съвети и трикове, които искаш да споделиш – ето как.

Здравейте, мили дами! В днешно време животът наистина е труден. На всички ни остава все по-малко време за семейството и за почивка. Често сме неспособни да се справяме със задълженията си, уморени, изнервени. Това се дължи на времената, атмосферата в държавата и най-вече кризата и трудния живот. Няма точна рецепта как да се справим с това. Затова и стресът дебне от всички страни. Хората стават все по-злобливи един към друг, все по-агресивни. Те просто не живеят както би им се искало. Затова се изнервят. Да си го признаем -всеки си има поне един повод на ден за стрес и нерви. Това обаче се отразява зле на психиката и организма ни, дори на околните. Ето няколко начина, които поне малко могат да ви помогнат да се справите със стреса:

1. Когато се усетите изключително нервни, готови всеки момент да избухнете, не го правете насочено към някой човек. Това често го наранява и води до проблеми в отношенията. Не си го изкарвайте на близките ви, после ще съжалявате много. Но не го преглъщайте. Това не е начин. Можете да се отървете от гнева, като примерно поговорите с някой за проблемите си. Или пък се разсеете и се опитате да не мислите за това, което ви тревожи.

2. След напрегнат ден си починете добре. Вземете си вана и помислете върху това, което се е случило. Не е добре да се занимавате с деца, защото може и най-малкото да ви подразни и да си го изкарате върху детето, а те са много чувствителни.

3. Когато сте изнервени най-добре се заемете с нещо, което обичате да правите, за да не се ядосвате излишно и да не се напрягате повече. Опитвайте да мислите положително.Ако все пак ви е дошло в повече, най-добре си поплачете.Това е страхотно лекарство. Или разкажете на някого на когото имате доверие. Винаги, когато сте ядосани изхвърляйте емоциите от себе си по някакъв начин. Ако ги таите в себе си рано или късно избухвате 15 пъти по-силно.

4. Ако видите някой близък много нервен, не му се пречкайте много и не му задавайте много въпроси - това може допълнително да го ядоса. Ако има желание да ви сподели, го изслушайте внимателно и не му давайте много акъли. Ако пък се заяде с вас за малка подробност не му се сърдете. Той просто преживява труден момент и го прави несъзнателно. После ще съжалява. И на вас трябва да ви се е случвало поне веднъж.

5. За ваше добро не се срещайте с хора, които ви изнервят, освен ако не е наложително. Гледайте сами да се предпазвате от нервите колкото можете повече и ако е възможно. Всички имат различна психика, затова уважавайте чуждите чувства и настроения - не ги обсъждайте.

Ядосването и караниците, стресът, агресията, яростта вредят много. Те могат да ви скарат с близък човек. Също и водят до по-бързо остаряване. Вредни са за организма.Старайте се да си правите настроение сами и да не се впрягате много за всичко. Успех!