Защо ядките и семената са по-полезни накиснати е вторият текст на Теди и Ники Орлови от Пловдив, който публикуваме. Първият може да прочетете тук. Благодарим им за полезните съвети за здравословно хранене. Вие също можете да станете наши автори - вижте как.

Ядките (има се предвид всички видове сушени плодове) и семената са едни от най-леките, бързи и вкусни закуски. Освен това, те са и богат източник на хранителни вещества: витамини, минерали, фибри, незаменими аминокиселини, "добри" мазнини и ензими.

Въпреки това, за много хора консумацията на тези храни може да предизвика дискомфорт в стомашно-чревния тракт, затруднявайки оптимално преработката на протеините и причинявайки възпаление.

Причината се дължи на факта, че ядките, главно в суров вид, съдържат някои ензими инхибитори, лектини и фитинова киселина. Ядките и семената може да се съхраняват дълго време преди да намерят подходящите условия да покълнат, именно благодарение на тези естествени консерванти.

В частност, наличието на фитинова киселина (естествено вещество, което предотвратява преждевременното покълване преди да са на лице идеалните условия за това) има силата да ограничи усвояването на минерали като калций, желязо и магнезий. Всъщност, дори и да консумирате огромни количества ядки, няма да приемете големи дози минерали.

Решението

Най-добрият вариант е да консумирате ядките и семента в тяхната свободна от ензими инхибитори форма - Когато процесът на покълване е задействан или чрез накисването им или чрез използване на бобови култури, например, за да се постигне максимална полза от тези храни.

Така че е важно:
1) да накиснете ядки и семена (при стайна температура) – за около една нощ - като с малко практика ще намерите нужното време за всеки тип:
∙ Бадеми – 8-12 часа
∙ Кашу – 2-2 ½ часа
∙ Орехи – 4 часа
∙ Сусамово семе – 8 часа
∙ Семена от слънчоглед – 2 часа
2) изхвърляйте останалата вода, защото ще бъде пълна с ензими инхибитори
3) изплакнете

Този метод активира ензими, способни да неутрализират ензими инхибитори, подпомага правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и ви позволява да приемете успешно богатите хранителните вещества, съдържащи се в тези плодове.