Ако се храните здравословно и следите световните тенденциите в социалните мрежи, то със сигурност сте харесали поне една снимка на плодово смути в ярки цветове, поднесено в екзотична купа от кокосов орех. Но зад тази на пръв поглед просто красива идея стои нуждата от намаляване на замърсяването на околната среда. Как става това, ще ни разкаже Александра Русева, основател на Cocobowl Европа.

Снимка: Shutterstock

Как се зароди идеята?
Тъй като съм работеща майка на близнаци със собствен бизнес, денят ми е много интензивен и натоварен, но спортът и храненето са важна част от него, за да мога да поддържам форма и да имам енергия. Здравословните диети винаги са били най-трудната част от моята грижа за себе си и затова постоянно следя чуждестранни блогъри в Instagram, за да видя някоя интересна рецепта. Отскоро се запалих по смути купичките, които освен че са много полезни, изглеждат изключително апетитно, а това е много важно за мен. Признавам си, че ми е трудно да ям храна, която не изглежда добре, а повечето здравословни рецепти всъщност не изглеждат добре, особено приготвени в домашни условия. Забелязах, че освен разкошните плодови топинги, често световните блогъри и инфлуенсъри сервират смутитата си в кокосова черупка, което, особено на снимки, изглежда изключително екзотично и интересно. Започнах да се интересувам все повече и идеята бързо ме увлече до толкова, че реших да споделя тази си мания и с българските потребители.

Какво е Cocobowl – кокосова купа?
Всяка година стотици тонове кокосови орехи се използват от хранителната и козметичната индустрия, а непотребните черупки се изгарят, замърсявайки въздуха и околната среда. Всъщност всичко започва във Виетнам и Бали, където местни занаятчии обработват ръчно част от тоновете непотребни черупки след използването на млякото и ядката на кокоса. Полират ги на ръка с пясък и ги мажат с натурално кокосово масло, за да събудят шарките. Така се ражда всяка една Cocobowl – създадена изцяло от природата, изваяна 100% ръчно.

Снимка: Shutterstock

Как да различим естествената, ръчно изработена кокосова купа от обикновената дървена или от многото имитации?
Има няколко фактора. Първо, естествената кокосова купа е с неправилна форма и варираща големина. При създаването на купите се запазва естествената големина и форма на кокоса, от който се прави. Затова, погледнати отгоре, ръбовете на кокосовите купи почти никога не са с правилна кръгла форма.

Второ, няма две еднакви естествени кокосови купи. Дори и в цвета и украската вариациите са безброй. Всяка една е уникална. Ако видите комплект от няколко еднакви по вид купи, проверете добре дали са кокосови.

Трето, кокосовата купа Cocobowl е полирана както отвътре, така и отвън. За по-дългия живот и по-лесната поддръжка се налага използването на двойно повече ръчен труд.

И накрая – цената. Основните работилници за ръчна обработка на кокосови черупки се намират във Виетнам. Поради голямото количество ръчен труд (100%) и високите транспортни разходи естествена, ръчноизработена купа с произход Виетнам трудно може да бъде намерена на ниска цена.

Снимка: Shutterstock


За какво могат да се използват кокосовите купи и как се поддържат?
Кокосовите купи могат да се използват за сервиране на салати, смутита и закуски. Като цяло в тях може да се сервира всяка храна, стига да не е гореща. Не са подходящи за поставяне в хладилник и микровълнова, тъй като не понасят добре големи температурни амплитуди. Характеризират се с дълъг живот, ако се поддържат правилно. Препоръчително е да се мият само ръчно с топла вода и сапун и да се мажат със сурово кокосово масло на всеки 10-20 използвания.

Ето и една рецепта за смути в кокосова купичка.
Продукти:
1 пълна чаша замразени горски плодове
1 малък нарязан и замразен банан
2-3 с.л. кокосово или бадемово мляко (ако е нужно и малко повече)
1 лъжичка обикновен или ванилов протеин (по избор)
За украсата – кокосови стърготини, чиа семена, конопено семе и пресни горски плодове

В блендер изсипете замразените горски плодове и банана и блендирайте на по-слаба степен. След това добавете кокосовото или бадемовото мляко, както и протеина на прах и отново блендирайте. Ако е необходимо, добавете още мляко до получаването на търсената гъста и кремообразна текстура. Изсипете в любимата кокосова купичка и украсете внимателно с кокосовите стърготини, чиа семената, конопеното семе и горските плодове.