Вероятно се сещате за закуска, когато чуете думата „зърнени храни“. Днес обаче няма да говорим за любимите ни зърнени закуски – вместо това ще разгледаме най-здравословните зърнени храни, които а) са безглутенов заместител на храни като брашното, б) помагат да поддържате балансирано тегло и в) са много вкусни. Въпреки че не могат да се изсипят в купа и да се залеят с мляко, както бихте направили с вашия корнфлейкс, (или поне ние не ви го препоръчваме), обещаваме, че няма да останете разочаровани!

Елда

Елдата е много полезно безглутеново семе. Преработена тя има вид на малки гранули, които могат да се използват по същия начин като ориза. Освен това елдата е перфектен заместител на традиционното брашно.

Независимо дали я консумирате варена или пресована, елдата е чудесна съставка както в засищащи ястия като зеленчуково ризото (където измества ориза), така и във вкусен и изпълващ душата сладък крамбъл, където се изявява като безглутенова опция за брашно.

Ечемик

Някой да е поканил фибрите в чинията? Защото ечемикът идва в изобилие с тях! Само в 100 грама това изключително хранително зърно има цели 17,3 грама фибри. Което вече знаете какво означава - повече усещане за ситост, по-малко количество консумирана храна! Тялото ви казва "Да!", а стомахът ви радостно отвръща "Ммм…".

Може да добавите ечемик към вашата салата с малко зеленчуци, да го добавите в яхния или дори да го използвате в пай! Каквото и да решите, просто имайте предвид, че като всички пълнозърнести храни, ечемикът има антинутриенти, които нарушават храносмилането и усвояването на хранителните вещества от тялото ви. Опитайте да накиснете зърното предварително, за да намалите съдържанието на антинутриенти. Този метод на подготовка прави хранителните вещества на ечемика по-усвоими.

Киноа

Киноата е онази вкусна зърнена храна, която ще открите като предпочитана съставка в почти всяко здравословно ястие по света. И това не е някаква тенденция, която всички следват сляпо – противно на традиционния ориз или пшеница, киноата е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини в себе си, които тялото ни не може да произведе! Снабдена с много диетични фибри, фосфор, магнезий, желязо и, разбира се, фактът, че не съдържа глутен, тази зърнена храна е заслужено кралицата на здравословните заместители.