Хора, с които да споделяме, вкусна храна и слънчево време - от това имаме нужда, за да бъде Великден приятно изживяване. А с идеите, които ще ви споделим, празникът ще се превърне наистина във велик.
Ето как да направите великденската маса наистина красива, а храната - изкусителна.
1. Боядисайте яйцата с... ориз
Да, правилно прочетохте. В няколко купички сипете ориз. Капнете по няколко капки от боята и разбъркайте, така че да се оцвети равномерно. Вземете яйцето и го поставете в купичката. Внимателно разклатете, така че оризът да го покрие и оцвети от всички страни. Ще се получи приятен мраморен ефект.
Най-добре се оцветяват белите яйца. Най-лесният начин пък да боядисате яйца цвят охра е като ги сварите в тенджера, пълна с люспи от лук. Точно така са правили бабите едно време. Ще се обагрят в красиви нюанси. След това внимателно ги обтрийте с памучна кърпа, напоена с олио, за повече блясък.
2. От счупените яйца направете свещници
Ако яйцата се счупят при варене, обелете черупките им, като се опитате да останат на по-големи парчета. Във всяка черупка поставете няколко стръка зелена трева. Отгоре сложете малка чаена свещ. Подредете няколко черупки свещници един до друг и ги композирайте в средата на масата.
3. Стилна маса с живи орхидеи
За повече стил и елегантност на празничната маса, декорирайте с цвят от орхидея. Те са в стъклени вази и са със специална, стилна декорация. Чудесно ще се получи, ако цветът на орхидеята кореспондира с цвета на салфетките на масата. В Lidl ще откриете още кашпи великденски заек в приятни пастелни цветове и селагинела с великденска украса, което е много лесно за отглеждане и ще ви радва и след празниците.
4. Направете най-пухкавия козунак
Хубавият великденски козунак не става със 100 пъти удряне по плота или специално брашно от рядък сорт пшеница. Получава се, когато го приготвяте по изпитана рецепта. Може да я намерите тук - пухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна. Заради продължителното месене се получава онзи ефект, който всички обожаваме - козунакът да е на конци. Ако обаче държите приготвянето на козунаците да мине през ръцете ви, вижте рецептата за шарен великденски козунак Той е с розов център. Интересно, нали?
5. Пригответе агнешкото по изпитана рецепта
Тайната на вкусното агнешко е в прясното месо. В Lidl може да откриете разновидности - котлет с ребра, задна или предна четвъртина, които са със сертификат за качество от SGS. Какво ви се хапва повече - агнешко, печено по касапски от Кюстендилско или курбан чорба с манатарки от Еленския Балкан? За агнешкото по касапски ще ви е нужна четвъртина, нарязана на големи кубчета. В месото се втриват сол, черен, червен пипер и масло и се запечатва на тиган, докато хване коричка. Само как започва, а? Изкусително. Продължението е в рецептата.
6. Великденска игра с кюфтенца за децата
Май месец изобилства от пролетни зеленолистни - лапад, спанак, киселец, пресен чесън, левурда и други. Най-често се приготвят на салата или за пълнеж на баници. И какво правят тогава децата - с набръчкано носле казват "Не го искам това зеленото!". Ето една интересна идея, така че на празника всички да доволни. Пригответе вкусни кюфтенца със спанак и овесени ядки. Рецептата е да си оближеш пръстите! Вижте я ТУК. Оформете кюфтенцата на малки топченца, колкото една хапка. Сложете им клечка за зъби със знаменце или друга украса. Може дори да изрежете фигурки от хартия - зайчета, пилета, цветя, и да ги залепите в края.
7. Празнично споделяне
Празник е, когато хубавото е споделено. Защо не занесете част от най-вкусната храна на съседи или близки приятели? Със сигурност ще ги зарадвате, ще направите деня празничен за тях, а и вие ще се почувствате още по-удовлетворени.
8. Възползвайте се от великденските намаления
По време на празничните дни винаги има намаления и промоции в магазините. Може да използвате периода, за да се заредите с необходимите продукти на ниски цени. В периода 26.04-1.05 в Lidl се предлага 25% намаление на избрани артикули от доказаната им марка "Родна стряха". Това означава, че може да си купите доволни количества от любимото сухо розе от Тракийската низина, от прекрасното краве сирене, зряло 45 дни, или пък от горнооряховския суджук, който обичате да режете на тъничко.
9. Великден на хамака, не пред таблета
Хамак и студена бира на открито - не е ли това едно добро начало на почивните дни? И точно сте примижали на слънце от доволство, ще дойде детето и ще каже - "Мамо, скучно ми е, може ли да погледам на таблета?". В Lidl се предлагат чудни детски книжки. Вземето детето при вас на хамака и почетете заедно. Определено е по-приятно от таблет, нали?
10. Празнична свобода
Комфортът е най-сигурният знак, че прекарвате добре на празника. Чувствайте се добре в кожата си, като се облечете удобно. За удобството на дрехите са нужни най-вече 2 неща - безопасност на тъканите и точен размер. Къси панталонки и тениски за децата, удобен клин за мама и практични бермуди за татко са всичко, което трябва да сложите в сака преди празниците. Свободата на движенията и удобството ще ви гарантират наистина добро празнично настроение.
Весел празник!