Коледа винаги е специален момент от годината. Време за семейството, за дома, за създаване на спомени и съхраняване на традиции. Ако сте готови да превърнете последния месец от годината в запомнящ се миг, може би ви трябва помощник. 

ИКЕА ви дава възможност да се развихрите и да се превърнете в майстор на украсите за Коледа. 

Един от символите на празника е коледната звезда. Очарованието на Коледа не би било същото без нея - поставена до прозореца и създаваща настроение. Магията може лесно и бързо да заискри навсякъде около вас с някои от продуктите на “STRALA”, включваща абажури или LED настолна лампа. А знаете ли, че когато поставите тази светеща звезда на прозореца си, създавате уют и хубаво настроение не само в дома си? Всеки, който мине в мразовитата нощ по улиците навън и види вълшебния блясък, със сигурност ще се усмихне. Ще забърза към своя собствен дом, към своите най-близки на сърцето.

Снимка: ИКЕА

Друга важна част от Коледа е елхата, която има ключова роля за празничната атмосфера. Дали ще я украсите с играчки в един цвят, или ще сложите всичко, което сте събирали през последните години в кутията си, няма значение. Хубава традиция е всяка година да се купува нова играчка. Хвърлете едно око на стъклените декорациите VINTERFINT и гирляндите STRALА, ако я спазвате. Най-важни всъщност са приятните мигове със семейството, докато украсяваме. Но истината е, че когато това се прави с любов, накрая елхата просто засиява.   

Любопитна подробност е, че Дания е домът на коледните дръвчета. 100 милиона екземпляра виреят в специалните насаждения от ела в страната, 10 милиона се изсичат и продават в чужбина всяка година, около половината в Германия. 

В духа на празника е да имаме и нещо зелено в дома си. Венецът е характерен елемент от украсата, като той най-често се поставя на вратата. Така още съвсем в началото гостите ще се почувстват като у дома си. Венеца SMYCKA би бил подходящо украшение и за празничната трапеза. На Коледа може да го поставите по средата на масата, вместо обичайната ваза с цветя.

В Дания например на Коледа слагат венец, върху които са закрепени четири свещи, по една за всяка неделя до Бъдни вечер. В допълнение около него се слагат шишарки, червени плодове и панделки. Навръх 25-и декември всички свещи се палят едновременно. Точно така се отбелязва раждането на Исус.   

И най-мрачният зимен ден се превръща в празник с ароматна свещ и блещукащи гирлянди. Танцът на празничните светлинки прогонва сивите сенки на ежедневието, но най-голямата му сила е, че запалва искрици радост в очите на всички вкъщи. Декорацията у дома можете да допълните с нотка светлина от свещите и фенерите на STRALA и VINTERFINT.   

Снимка: ИКЕА

Не забравяйте и за коледните меденки. Най-любимото време от годината идва, когато всички вкъщи запретнат ръкави и се съберат заедно в кухнята, за да декорират сладките изкушения. Забавлението е нйа-голямо, когато се включат най-малките. А знаете ли, че последните 30 десетилетия в Берген (Норвегия) всяка година пекат и изграждат най-големия град от меденки в света – от стотици миниатюрни къщи, дворци, замъци, църкви, пристанища и гари, украсени с бойници и прозорци. Ако искате и вие да направите нещо подобно, в ИКЕА ще намерите всичко, което ще ви е нужно за целта.  

Снимка: ИКЕА

Глъчката на приготовленията, тракането на съдовете, смеховете и шеговитите разговори – вечер този хор от празнични звуци утихва. Остава само успокояващото припукване на дървата в камината.

Насладете се на спокойния момент с чаша ароматен чай и топло одеяло. Утре празникът ще продължи.