Всички очакваме лятото с копнеж по морски приключения, повече време сред природата и градски разходки в парка. С правилната защите слънцето е не само наш приятел, но и естествен източник на така важния Витамин D. Ползите от него са много, но тъжната истина е, че проучванията от последмните години показват все по-голям брой хора, които страдат от неговата недостатъчност в организма си.

Ето защо всяка допълнителна грижа, която може да ни го осигури е чудесно допълнение към ритуалите ни за красота и добър тонус. От AVON изненадват с новия ANEW Hydra, който освен, че е богат на Витамин D, обещава и да задържи хидратацията на кожата до 72 часа. 1 нанасяне на крема помага за активиране на доза Витамин D, еквивалентна на 10 минутно излагане на слънце. Кожната бариера се укрепва и задържа хидратацията. А с това се осигурява и ефектът на по-плътна, по-гладка и и с по-младежки вид кожа.

Поканихме доктор Димитрина Гулева да ни разкаже малко повече за грижата за кожата през летния сезон, както и кои са нещата, за които най-много трябва да внимаваме в ежедневната си рутина.

Д-р Гулева, всички очакваме лятото с много нетърпение, но за кожата ни то идва и с някои опасности и усложнения. За какво най-много трябва да внимаваме в ежедневната си грижа?

Да, очакваме топлите слънчеви лъчи с нетърпение. Всички обичаме слънцето, което ни носи много позитиви, но и някои негативи. Много е важно да спазваме съответния часови диапазон и да прилагаме слънцезащитни продукти. Кожата ни има уникална способност да помни, което означава, че изгарянията особено в детска възраст, биха могли в бъдеще да доведат по появата на нежелани и злокачествени образувания по кожата. Прекомерното излагане дори и при възрастни води до изсушаване на кожата, преждевременно стареене и появата на пигментации. Това е причината толкова да се говори за слънцезащитни дрехи и продукти.

Слънцето ни носи така важния Vitamin D, за който много се говори в последните месеци. С какво помага той на кожата ни?

Витамин Д е т.нар. "слънчев витамин". Той е мастноразтворим витамин, който синтезираме под действието на слънчевите лъчи. Естествено, можем да го набавим чрез храна или хранителни добавки. Витамин Д има няколко важни функции като подобрява абсорбцията на калций и фосфор за здрави кости и зъби, има действие на имуностимулатор. Подобрява настроението ни и дори го използват често при режими за отслабване. Относно кожата, витамин Д предотвратява фотостареенето, подобрява текстурата на кожата, заздравява косата и дори се използва като добавка към терапията на различни кожни разболявания като атопичен дерматит и псориазис.

Има ли други начини за набавяне на Vitamin D, които може да включим лесно в ежедневието си?

Естествено, в храни като  мазни риби от типа сьомга, херинга, в яйцата, спанага, гъбите, кравето и соевото мляко, портокаловият сок, зърнените храни; като хранителна добавка и естествено и в козметиката.

Защо е важно да поддържаме кожата си хидратирана и по-трудно ли е това през горещите месеци?

Слънцето изсушава и пигментира кожата, за което трябва да прилагаме хидратиращ крем и/или серум с SPF. Аз съм на принципа сутрин трябва да пазим, а вечер да възстановяваме.  

Новият Anew Hydra с Vitamin D от AVON дава обещание да задържи хидратацията до 72 часа. Имаме ли нужда обаче от допълнителни продукти или е достатъчен за летните дни?

Би могъл да е достатъчен, но зависи от индивидуалността и нуждата на съответната кожа. Той е един от иновативните продукти в серията Anew. От проведените проучвания е установено, че освен че укрепва кожната бариера и  запазва хидратацията поне 72часа, всъщност витамин Д активаторът в продукта е способен да синтезира  витамин Д в кожата еквивалентно на 10 минутно излагане на слънце. Това е изключително важно и е предимство за хора, който са затворени лятото в офис пронстранството и особено за тези, които са с придружаващи заболявания непонасящи слънчева експозиция.

Може да поръчаш и с доставка директно до твоя дом и отстъпки до 30% като се регистрираш тук