Болката в ставите е често срещан проблем и може да се случи на всеки, независимо от възрастта и пола. Познатото неразположение може да е остро или хронично, но и в двата случая това влияе на ежедневните навици, защото причинява болка и ограничава подвижността.

В такива случаи специалистите препоръчват умерена физическа активност - кратки разходки, плуване, разтягащи упражнения - както и подходящ хранителен режим.

Диетата е особено важна, тъй като има продукти, които не влияят добре на здравето на ставите и може да предизвикат възпаление или да задълбочат вече съществуващо неразположение. За да се чувствате по-добре, е препоръчително да избягвате някои храни.

На първо място сред тях са червеното месо и преработените месни продукти.  Те съдържат химикали като нитрити и пурини, които могат да влошат възпалението и да увеличат болката.

Млечните продукти и яйцата също влияят неблагоприятно. Казеинът в тях дразни тъканите, които защитават ставите и влошава възпалението, съответно увеличава болката. Според доклад на Лекарската комисия за отговорна медицина (Physicians Committee for Responsible Medicine), този вид протеин може дори да дразни тъканта около болезненото място. Дори наситените мазнини в пълномаслените млечни продукти като мляко, масло и сирене могат да предизвикат възпаление на мастните тъкани, което от своя страна увеличава болката, затова е препоръчително да избягвате пастьоризираните млечни продукти. Ако обичате в закуската ви да присъстват яйца, е позволено да си направите омлет, но избягвайте жълтъците и използвайте само белтъците.

Враг на ставите е и рафинираната захар. Прекомерната консумация води до покачване на теглото и увеличава натиска върху тях, а с това и болката. Безалкохолните напитки, подсладени със захар, също не са подходящи за тялото ви. Вместо рафинирана захар и изкуствени подсладители, избирайте полезния мед.

Към всичко това се добавя и правилната грижа за ставите, за да се наслаждавате на свободата от движението ден след ден.

Все по-често през последните години специалистите се обръщат към билковите екстракти, които допринасят за доброто състояние на ставите и подпомагат тяхната гъвкавост. Такива са например бялата върба (Salix alba), куркумата (Curcuma longa) или босвелията (Boswellia serrata), известна и като тамяново дърво. Те се използват от хиляди години в Аюрведа и благотворният им ефект е доказан, включително научно.

Всички тези полезни съставки може да откриете в Проензи® Интензив от лидера на пазара на хранителни добавки Валмарк. Бялата върба, тамяновото дърво и куркумата имат благоприятно действие, като отварят път към ставния хрущял на основните подхранващи елементи и допринасят за по-добрата подвижност. Проензи® Интензив е обогатен продукт с нова концентрирана формула за здравето на ставите. Редовният прием в комбинация с физическа активност има още по-благоприятно въздействие върху ставите за оптимално усвояване при всяко движение на вашето тяло.