"Както ти се отнасяш с нея, така и тя се отнася с теб" - това е е най-добрият съвет, който Поли Недкова може да даде на всеки, който иска да отглежда котка в дома си. Чаровната актриса и тв водеща е добре позната на зрителите на bTV благодарение на участието й в сериалите "Съни бийч" и "Скъпи наследници", ролята и на водеща на "Аз, влогърът" в предаването "Като на кино" по bTV Cinema и не на последно място - рубриката й "Сърфираме онлайн" в предаването "Преди обед", където представя най-новото и популярното от света на социалните мрежи и интернет. За Поли да си добър стопанин на домашен любимец означава "полагането на постоянни грижи, здравословната и подходяща храна, както и приемането на животното като равно на теб". Ето какво още ни сподели за грижите, които полага към нейната котка с нетрадиционно име - Мишка!

Щастието на домашния любимец се гарантира от това, че го отглеждаме с любов. Как успяваш да полагаш възможно най-добрите грижи за мъркащ домашен любимец?

Държа се с котката си така, както бих се държала с пълноправен съквартирант. (усмихва се) Говоря й, наблюдавам настроенията й. Винаги, когато пожелае да й бъде обърнато внимание, спирам всичко останало и й го доставям, позволявам й да прави всичко, което й се прави. Мисля, че понеже нищо не й липсва, тя не прави бели и демонстрации, а напротив - кротичко и любвеобилно се отнася към мен.

Избирането на име на домашния любимец e едно голямо предизвикателство за всеки един стопанин, а твоята котка носи едно уникално такова. Как се роди това нетрадиционно име за котката - Мишка?

Котката влезе в живота ми без предупреждение, без да го планирам и да се подготвям. С гръм и трясък един ден просто имах малка парцалива "въшка" в дома си. Изглеждаше толкова окаяно, беше преминала през няколко кошмарни дни и дори докторите не даваха особена надежда, че ще оцелее. Но малкото "парцалче" бързо откри някаква сила и се пребори за живота си. Тогава гледах сериала "Живите мъртви", а там има един много боен персонаж, който безпощадно трепе зомбита и се казва Мишон. Та на нея кръстих и животинката.

Снимка: Личен архив

Как ти и твоята котка Мишка се открихте и какви бяха първите дни у дома? 

Моя близка приятелка намери три бебета в мазето си през май месец. Майката тъкмо беше починала, а котенцата - гладни, мокри и хилави, си отиваха едно по едно. Приятелката ми нямаше как да ги прибере, защото самата тя има две в дома си и хукна да ги води по лекари и да се обажда на различни хора с молба да ги приютят временно. Едното коте починало в таксито към клиниката. Другото почина, докато бяхме на телефона с нея, а третото - Мишката, ми го докараха с една торба инжекции и лекарства, които да му давам в продължение на месец. Тогава не харесвах котки, просто правех услуга на приятел. Разбрахме се, че ще стои вкъщи, докато се оправи, после ще я подарим на някого. На петия ден приятелката ми дойде да снима котката, за да направи пост в социалните мрежи с надеждата някой да си я хареса. Когато видях поста, веднага й се обадих да го свали и да спре да предлага котката ми на непознати в интернет! И тя, и аз не можахме да го повярваме, но нямаше никакъв шанс да се откажа от Мишлето. Първите дни бяха особени, гледахме се от разстояние и със съмнение, но котките си имат своите магически начини да ти влязат под кожата. Особено, когато се окаже, че идват в най-подходящия момент.

Снимка: Личен архив

Пред какви трудности се изправи след като прибра пухкавия любимец у дома? 

Всеки любимец изисква отговорност, грижа, време и любов, така че със сигурност се налага да влезеш в по-сериозен режим. Най-трудно ми беше решението дали е добро за нея да я кастрирам или да не се меся в природата й. По принцип съм привърженик на второто, но когато видях, че животинката буквално се мъчи, се консултирах с няколко ветеринари и бързо ме убедиха, че най-доброто, хуманно и грижовно решение е да я кастрирам, за да е спокойна и щастлива. Процедурата е толкова безобидна, че, слава богу, Мишката даже не разбра и се възстанови за часове.

От подкаста на Purina Pro Plan разбрахме, че освен собственик на котка, си горд стопанин и на куче дакел. Би ли искала да си вземеш още някое пухкаво животно у дома ? 

Искам да ги взема всичките! (усмихва се) Но си давам сметка, че Мишката няма да се зарадва особено, а тя ми е приоритет.

В какво се състои това да се наречеш "добър стопанин"? 

Полагането на постоянни грижи, здравословната и подходяща храна, но и според мен приемането на животното като равно на теб. Подхождането с разбиране към поведението на любимеца, съзнателните възпитателни мерки, които не включват унижение, превъзходство и насилие. Мисля, че е много важно човекът да се постарае да изгради връзка между себе си и животното и то такава, каквато животното да може да разбира и също да ползва.

Снимка: Личен архив

Purina Pro Plan създаде тематичен подкаст, посветен изцяло на котките. Ти взимаш главно участие като водеща. Каквo послание би искала да достигне до зрителите на подкаста?

Че котките са магически същества, които имат сетива, каквито ние нямаме. И можем да научим много за света, ако ги наблюдаваме внимателно с любов.

Като един примерен стопанин кой е най-добрият съвет, който можеш да дадеш за отглеждането на котка вкъщи?

Както ти се отнасяш с нея, така и тя се отнася с теб.

Епизодите на тематичния подкаст PURRCAST може да гледате в YouTube - във вторник предстои нов епизод.