Със започване на новата учебна година започват и проблемите на адаптацията при децата. Честите инфекции в носа са може би едно от най-големите предизвикателства в детската градина и яслите. Много деца имат хрема почти през целия есенно-зимен сезон – с по-големи или с по-малки прекъсвания.

На какво се дължат честите хреми?
Два са основните фактора.
1. Спад на имунитета – най-често причинен от стреса на напускане на дома и адаптирането към нова среда
2. Заразяването с различни вируси, към които детето тепърва изгражда имунитет.

Кога градинските сополи са опасни?
Обикновено в началото сополките са воднисти, има често кихане, носът е запушен и детето не може да диша спокойно – това се дължи на вирусна инфекция. Ако състоянието не се подобри значително през първата седмица и сополите станат жълто-зелени, това може да е знак за наслагване на бактериална инфекция. Не добре лекуваните бактериални инфекции, най-често причинени от стафилококи, могат да се превърнат в хронични.

Проблем могат да представляват и честите инфекции, лекувани с капки за нос, които съдържат съдосвиващи съставки. Тези продукти имат за цел да отпушат носа, но това се постига, като се намалява притока на кръв към носната лигавица, която страда от липса на кислород.

Какво ни е нужно в такива случаи?
1. Нещо, което да отпуши носа и да овладее хремата така, че детето да може да диша, да спи и да се храни.
2. Да предотврати потенциална бактериална инфекция и хронифициране.
3. Да съхрани лигавицата, защото тя ще е нужна цял живот.

Точно това са основните ползи на озонотерапевтичния подход при продукта Назориг. Назориг съдържа озониди, които имат три основни действия:
1. Противовъзпалително – разгражда медиаторите на възпалението, които причиняват отока на носната лигавица, и така отпушва носа, без да засяга кръвоснабдяването на лигавицата.
2. Антимикробно – убива вирусите и основната група бактерии, които причиняват инфекция в носа.
3. Регeнеративно – когато проникнат в лигавицата, озонидите отделят растежни фактори и голямо количество кислород.

Защо регенерацията е важна?
Носната лигавица е покрита от милиарди реснички, които непрекъснато се движат и филтрират въздуха. При възпаление лигавицата се подува и количеството на кислород в нея рязко намалява. В резултат ресничките първо спират да се движат, а след това умират и отпадат. Възпалената лигавица буквално оплешивява и остава без основната си защита – микроцилиите. Назориг увеличава кислорода в лигавицата и така запазва жизнеспособните реснички. Растежните фактори стимулират бързото възстановяване на вече оплешивелите зони и така лигавицата се възстановява напълно.

Озонотерапията може успешно да се справи със запушването и сополите, така че детето да диша, да спи и да се храни спокойно. Тя е все по-предпочитан метод, защото може да се прилага толкова често, колкото е необходимо и толкова дълго, колкото се налага.