В Google Trends забелязахме, че през последните месеци в България има огромен скок (цели 300%) на търсенията с израза „мезе за бира“. Това е много приятна лятна тенденция, която следва и новият летен брой на списание "BILLA Кулинариум" – в него ще откриете три рецепти за бирено мезе.

И като казахме три, се сещаме, че бирата всъщност има три различни лица – освен популярното класическо светло пиво тя може да бъде бяла и тъмна. За щастие, в BILLA продават целогодишно и трите вида. Всяка една от тях изисква своето мезе, за да разкрие пълния си потенциал.

Специалистите препоръчват бялата бира да се пие с температура 7-9 градуса и в по-затворена чаша, за да усетим по-добре пшеничния аромат. Подходящите мезета са пържени лучени кръгчета, салати с извара (например с печени чушки), както и картофена салата.

Тъмната бира се пие с температура 9-12 градуса, като в България погрешно се е разпространило мнението, че тя е само за зимата. Със своята комбинация от малцова горчивина и карамелени нотки, тя може да бъде чудесно питие и през лятото. Най-подходящото мезе за тъмната бира са луканките и суджуците. По-смелите гастрономи я комбинират и с тъмен шоколад с цели лешници. Пробвайте тази екзотична комбинация, преди да я заклеймите.

За светлото пиво си знаете – температура 5-7 градуса и пържени картофи. Ако сте на морето (дай боже всекиму) – по-добре пържена риба!

Любопитно ни бе да научим от Google и в кои региони на страната потребителите най-често търсят информация за бирата. Класацията се оглавява от Габрово и Русе, следвани от Велико Търново, Перник и Плевен. Разбира се, в който и регион да живеете, винаги можете да закупите "BILLA Кулинариум" само за 0,99 лв. с BILLA Card.

В списанието, най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г., има материал и за сушените домати, които също ни настройват бирено.

Изобщо, целият летен  брой на списанието ни настройва отпускарски. Един от материалите ни отвежда на кулинарно пътешествие в Португалия, а родната ни кухня е представена с три рецепти със зелен фасул. Предложението за пълно меню „от-до“ включва таратор с маслини и пресен лук, брускети с патладжан, морски дарове и сорбе с диня. Ако този десерт не ви е достатъчен, можете да се възползвате от рецептите на три торти с плодове и алкохол. Звучи много  лятно и безгрижно, нали?

Между другото, където и по света да сте, можете да свалите безплатното мобилно приложение BILLA Кулинариум (за iOS и Android) и да се вдъхновите от над 300 видео рецепти.

И понеже отпуската е време за повече спорт и движение, не пропускайте материала в списанието, озаглавен „В движение – начинът, по който ходим“. Защото е важно да правим всичко правилно – от избора на мезета за бирата до ходенето.

Завършваме с добрата новина, че в списание "BILLA Кулинариум" ще откриете талони, с които ще спестите над 30 лв. през месеците юни, юли и август. Нека да е лято!