Госпожо Сукияс, представете се с няколко думи 

Казвам се Маргрет Сукияс, родена съм в Бургас, като на 19г. напуснах родния град за да замина за Великобритания, където завърших висшето си образование. Майка съм на две деца и съпруга на любящ мъж. Определям се като динамична личност, с много и разнообразни интереси в сферата на предприемачеството, управлението на проекти, строителството на сгради, иновациите в технологиите, модерните интериорни и екстериорни решения и още много други. Била съм част от компании в различни сфери на дейност, както от общинския, така и от частния сектор, но винаги съм работила на длъжности, които имат пряко отношение към обществото и към хората. Това е в основата на моите разбирания. Вярвам, че сме задължени да работим за доброто и за развитието на обществото ни. Това е морален дълг към нас и нашите деца. 

Вие сте част от борда на директорите на Ви Ем Инвест. Какво е една жена да е на върха на строителна компания? 

Вярвам, че жената съчетава баланса в себе си и с желание, постоянство и разбиране, успявам да водя хората в правилната посока. В крайна сметка сме заедно на кораба и развитието на фирмата зависи от нашата стабилност, уважение и взаимно доверие. Определям се като свързващото звено, което носи хармонията и мотивацията, независимо че сферата, в която работя е доминиращо мъжка. Старая се да давам ежедневно добрия пример и вярвам, че съм заобиколена от хора, които споделят моите морални и работни принципи. Това са нещата, които са на почит при нас и ако ми позволите да перифразирам Платон: в една организация се развива това, което е на почит.

Разбира се подкрепата на семейството ми има своето важно място по пътя към успеха.

Завършили сте в Англия, с какво това Ви помага в строителния бизнес, който управлявате? 

Като цяло смятам, че всеки напуснал родното си място в ранна възраст, е успял да научи много, дори да порасне много, да бъде по-отговорен и самостоятелен. Моето образование беше насочено към бизнес и маркетинга, много неща съм научила, но главно към ден днешен, това, което много ми помага и в живота, и в работата, е аналитичното мислене. Умението да прилагаш всяка теория на практика е много ценен опит за мен, а там видях различен стил на обучение с индивидуален подход.

При тях е трайно заложено да гледаш на нещата извън общоприетата рамка и да намираш различни решения да дадения казус. Със сигурност това е от полза и в работата ми в момента.

Това са част от нещата, които със сигурност са от полза в управлението на компанията, в която работя - акционерно дружество “Ви Ем Ай Инвест”. 

С какво Ви Ем Инвест е по-различна от останалите строителни компании, на какво залагате в строителството?      

Качеството е на първо място за нас. Осъзнавам, че това е твърде тривиално като отговор, но това важи за всеки отдел и процес в нашата компания. Визирам както построяването на една сграда с прецизност към всеки детайл за да получиш един модерен, функционален и уютен дом, така и отношението към нашите клиенти, което е изключително важно за нас. Обръщаме специално внимание на нашите купувачи, държим ги информирани какво се случва с техните домове, като сме създали специални групи за комуникация със собствениците на различните сгради. Осъзнаваме отговорността към хората и жилищата, в които ще живеят, за това не допускаме компромиси по отношение на изградените стандарти за качество в компанията. 

Какъв е в момента имотния пазар - има ли промяна на цените в строителството и, ако да, защо е така? 

Цените на имотите се влияят от редица икономически процеси, както в страната ни, така и на глобално ниво. Пазарът е доста цветен особено що се касае за региона, в който се намират имотите за продажба.  По отношение на новото строителство, покачването на цените на труда и материалите имат основополагащо значение. Търсенето е високо, а броя на офертите е ограничен, особено в големите градове, където парцелите се изчерпват бързо.  Тези фактори, както и локацията също са определящи, като се има предвид инфраструктурата на района, презаселването на големите градове за сметка на малките населени места и т.н. 

Очаква ли се т. нар пукане на балона?

Ще бъда честна, не се очаква да има пукане на балона, доколкото той може да се нарече така, защото имотите са една от най-добрите и сигурни инвестиции в момента. Наблюдаваме постепенно покачване на цените на новото строителство, което е предвидимо при покачването на разходите за труд и материали. Лесният достъп и ниските лихви на кредитите засилват интереса на българина към покупка на ново жилище, за сметка на наем. Освен това, ръста на доходите и добрата възвръщаемост на инвестицията към момента, прави този пазар много атрактивен. Като цяло очакваме търсенето да остане високо и пазара да продължи да бъде стабилен без резки промени. 

Вие сте и майка на две деца. Как съвместявате работата и майчинството. 

Да, щастлива майка съм на две прекрасни деца. Нашето време е наистина много динамично, като се вземе предвид огромния информационен поток, в който се намираме и отговорностите, които всеки от нас поема, било то пред работодател, пред семейството си, или към себе си. Налага ни се да съвместяваме много и различни неща.

С правилния екип у дома и на работа, няма непостижими неща. Вярвам, че съм заобиколена от хора, с които споделяме обща ценностна система и си имаме доверие във всяко едно отношение. Разчитаме един на друг и считам, че това е разковничето към успеха.

Инициирахте стипендия за студенти от УАСГ, какво Ви накара да го направите? 

За мен образованието е бъдещето за младите хора. Радвам се, че имам възможността да инициирам и помогна на студенти, които имат желание да учат и да се развиват. Разбирам и отговорността ни и именно това е една от основните причини да инициираме стипендия за студентите от УАСГ. Ние сме инвеститорска компания в строителство на сгради за жилищни цели, знаем каква е силата на правилната инвестиция, знаем каква е добавената стойност от всяка наша сграда, от всеки построен квадратен метър. Ето затова и инвестираме и в бъдещето, чрез тази кампания и чрез други наши социални каузи, защото вярваме, че това е правилният път. 

Коя е максимата, която спазвате в живота си? 

Вярвам, че всеки един от нас е дошъл на този свят с някаква мисия и трябва да използва дарбата си за да го остави едно по-добро място за децата ни. Няма максима, която да спазвам ежедневно, но по-скоро се старая да съм винаги позитивна, защото доброто е заразно, а понякога дори една усмивка може да промени деня на някой човек.

Разгледайте всички снимки в Галерията.