Да се оборудвате с лаптоп втора ръка е не само практично, но и изгодно решение, стига да знаете как да го изберете.

Как да изберете преносимо компютърно устройство? 

Помислете за какво ви е необходим лаптопът

Ако ще го ползвате основно за работа, тогава преносимото компютърно устройство трябва да е с по-добри RAM, процесор и място за съхранение. Но ако ви е нужно най-вече, за да сърфирате в интернет, или сте го предвидили за детето си, което учи онлайн, тогава можете да се спрете и на нещо от по-нисък клас. Вижте още за изискванията според функциите на лаптопите втора употреба тук.

Открийте подходящия размер

Размерите, в които обикновено се предлагат лаптопите, варират от 11,6 до 17 инча, затова внимателно трябва да прецените на устройство с каква големина ще ви е удобно да работите. Вземете под внимание и дали ще го пренасяте често или повече ще го използвате у дома. Ако ще го ползвате за работа и най-вече у дома, лаптоп с по-голям размер на екрана ще ви е по-удобен. Но ако ще го носите навсякъде с вас, тогава по-добрият избор са лаптопи втора употреба с по-малки размери.

Спрете се на операционна система

Към момента и компютри, и лаптопи, и телефони се предлагат с една от двете операционните системи - Windows или MAC OS. Неудобството е, че компаниите, разработващи софтуера, правят програмите си така, че те да са съвместим само с техните продукти. Това на практика означава, че ако сте свикнали да работите с определена програма под Windows, няма да можете да я използвате, ако закупите лаптоп втора ръка с операционна система на MAC и обратно.

Снимка: pixabay.com

Изберете параметрите

RAM

Ако няма да товарите много машината, 2GB RAM могат да ви свършат работа. Но честно казано, ако се спрете на този вариант, само след няколко месеца ще се ядосвате, че не сте платили малко повече, за да закупите лаптоп втора ръка с повече RAM. Нашият съвет е, ако искате да не чакате дълго време да се зареди една страница, спрете се на лаптоп с поне 4GB RAM или повече.

Твърд диск

Изборът на параметрите на хард диска, без значение дали е HDD или SSD, зависят основно от това за какво ще ползвате преносимото компютърно устройство. Минималните изисквания за налично пространство на диска са 120GB, но ако редовно теглите и гледате филми, тогава ви препоръчваме да се спрете на хард диск, който разполага с поне 1TB място за съхранение. Ако пък търсите златната среда, тогава един SSD с 500 GB е приличен избор.

Процесор

Той отговаря за производителността на лаптопа и поради това трябва да му обърнете специално внимание. При избора ви препоръчваме отново да се ръководите от начина на употреба на машината. Например, ако няма да подлагате лаптопа на големи натоварвания и ще работите основно с леки програми, тогава устройство с процесор Celeron, Pentium или Atom не е лош избор. Не е перфектен, но и не е лош избор.

Ако искате да можете да натоварвате машината без проблем, тогава препоръката ни е да заложите на лаптопи втора ръка от среден клас с процесори Core i3 или Core i5.

Ако пък търсите геймърски лаптоп от висок клас, тогава задължително трябва да помислите за модел с процесор Core i7 или Xeon. 

Снимка: pixabay.com

Откъде да закупите употребяван лаптоп?

Вариантите да се сдобиете с машина втора ръка са доста - от специализирани магазини до уеб платформи за покупко-продажба и частни продавачи.

Без значение от къде купувате обаче, трябва да бъдете внимателни и преди покупката да се уверите, че купувате напълно функционален лаптоп.

Преди да си стиснете ръцете с продавача:

  • Включете лаптопа, за да се уверите, че действително работи.
  • Тествайте всички портове и ги огледайте за дефекти.
  • Проверете дали уеб камерата работи.
  • Отворете и затворете машината и огледайте добре пантите.
  • Тествайте и клавиатурата.
  • Проверете за дефекти или надрасквания дисплея. Тествайте го и за мъртви пиксели.
  • Уверете се, че бутонът за захранването работи правилно.
  • Тествайте зарядното устройство и състоянието на порта за зареждане.