Имате морава, която сте оформили с много труд, търпение и любов. Поддръжката ѝ обаче ви идва малко в повече и ви се иска да има начин райграсът винаги да е добре окосен, без да се налага всяка седмица да губите време, оформяйки го с косачката за трева.

Всъщност, можете да поддържате тревните площи в градината си в безупречно състояние, без да си мръднете и пръста дори. Как ли? Запознайте се с косачката робот.


Какво представляват роботизираните косачки?
Те са сравнително малки като размери и приличат на мънички, лъскави Ферарита или Lamborghini. Захранват се от акумулаторни, литиево йонни или никел - кадмиеви батерии и се предлагат със зарядни станции.

Работят на принципа на роботизираните прахосмукачки, които използвате, за да почиствате у дома.

Какво прави роботизираните косачки толкова полезни?

Удобни са
В своята същност косачките роботи са напълно автоматизирани продукти за косене на тревни площи. Имате ли подобен помощник в дома си, просто го настройвате, за да му зададете периметър, височина на косене и график на работа и го оставяте да работи напълно сам. През това време вие можете да правите нещо, което ви харесва, да си почивате и дори да отсъствате от дома си.
Безшумни са
Тъй като работят с батерии са напълно безшумни и не създават никакви проблеми със съседите. Можете спокойно да ги настроите да се стартират дори и през нощта и те ще си работят, без да нарушават спокойствието в квартала.
Правят моравата по-красива и по-зелена
Остриетата на почти всички модели подрязват тревата по малко (понякога става дума за по-малко от 1 инч). В резултат, тревата расте много по-добре, става по-гъста и зелена и по-малко я нападат болести. Освен това са от мулчиращ тип и не събират окосената трева, а я разпръскват по цялата морава, като така я обогатяват и наторяват напълно естествено.
Знаят кога не се коси
По-голямата част от моделите косачки роботи от високия клас разполагат със сензори, които им подават информация кога е възможно да завали. Щом получат тази информация, те спират да работят и се придвижват към станцията си за зареждане, където изчакват дъжда да спре.
Безопасни са
За разлика от конвенционалните косачки, при управлението на които трябва винаги да имате едно на ум, роботчетата освен, че работят напълно сами и не трябва да сте близо до тях са програмирани така, че ако случайно се наклонят или повдигат да спрат на секундата. А ако се ударят в нещо, остриетата на машината веднага се прибират, а косачката сменя посоката си.

Снимка: pixabay.com

Косят на случаен принцип
Най-вероятно поне веднъж сте се дразнили, че колелата на конвенционалната косачка оставят следи по прясно окосената морава. С косачката робот подобни следи няма да видите, тъй като тя работи на напълно случайно принцип на косене и след като приключи работата си не само всеки сантиметър ще бъде окосен, но и моравата ви няма да има нито едно стъпкано стръкче трева.
Поддържат се лесно
Единственото, което трябва да правите като поддръжка е да сменяте остриетата, когато това се наложи и да ги почиствате веднъж месечно. Не се занимавате с доливане на гориво, не заточвате остриета, не проверявате маслото и въздушните филтри. Просто ги почиствате с твърда четка и парцал и сменяте остриетата, когато се затъпят. Бързо, лесно и евтино.

И още…
Косачките роботи, които ще откриете в магазинната мрежа разполагат с допълнителни функции като:

● Системи за предпазване от кражби (PIN кодове за активиране, GPS проследяване и други).
● Wi-Fi и Bluetooth свързаност и съвместимост с други системи за домашна автоматизация.
● Съвместимост на приложенията на управление на косенето през мобилни устройства.
● Сензори за откриване на възможни препятствия.
● Батерии, които работят и с друго оборудване за поддръжка на тревните площи.