Прахосмукачките са променили начина, по който се прави почистването в домовете на хората и във всички други пространства, където живеят, работят или прекарват времето си. За малко повече от един век непрекъснато напредващата технология дори е вкарала прахосмукачката в ерата на роботите.

Разнообразието от модели, които се предлагат днес на пазара, може да ни обърка, когато търсим нова прахосмукачка за дома си. Откъде да знаете какъв тип прахосмукачка и модел е най-добър за вас? Като за начало, трябва да знаете, че има няколко вида прахосмукачки:

1. Прахосмукачка за дома

Най-често срещаните модели прахосмукачки са домакинските електроуреди, които всички ние използваме в домовете си. При тях най-важните аспекти са консумацията на електроенергия и мощността на двигателя. При избора на прахосмукачка за дома, ние можем да се спрем и на вертикалните 2-в-1 прахосмукачки, които имат вградени в тях ръчни прахосмукачки, лесни за използване и не изискват навеждане при работа с тях. Те могат да се използват в труднодостъпни пространства и дори като прахосмукачки за почистване на автомобили. Други модели прахосмукачки са многофункционални устройства. Те могат да се използват и за почистване на двора или на терасата. Други опции са тихи прахосмукачки, за тези с малки деца или домашни любимци, които се плашат, когато чуят мощен двигател на прахосмукачка.

Снимка: iStock

2. Професионална или индустриална прахосмукачка

Използвани за по-големи и по-трудни за почистване повърхности в индустриални халета или ресторанти, хотели и т.н., професионалните прахосмукачки обикновено са по-големи по размер и с по-висока мощност на двигателите. Те очевидно имат и по-висока мощност на засмукване и са много по-високоефективни за средни и големи пространства, както и осигуряват много по-дълбоко почистване. За разлика от домашната прахосмукачка, която може да бъде вертикална, професионалната се препоръчва да бъде снабдена с маркуч с телескопична тръба, която да позволява лесното маневриране между мебели. Този тип прахосмукачки могат да бъдат, подобно на тези у дома, със или без торбичка, но машините с торба правят събирането на мръсотия много по-лесно. Друго, което трябва да се знае за тях е, че имат функцията да продухват, което може да бъде много полезно в не малко случаи. Не на последно място, за предпочитане е професионалната прахосмукачка да предлага както сухо, така и мокро почистване.

3. Прахосмукачка с изпиране

Това са най-специализираният вид прахосмукачки, които обикновено се използват от почистващи фирми, автомивки и фирми за ремонт за почистване на мебели, тапицерии, килими и други подобни.

Този тип прахосмукачка върти вода между два контейнера, един за чиста вода, която прахосмукачката използва, за да пере като пръска под налягане, а в другият контейнер събира мръсната вода, която прахосмукачка изсмуква обратно от пода. В този случай трябва да се вземат предвид нивото на налягане, дебита на водата и размера на резервоарите в прахосмукачката.

Друг аспект, който също е от значение, е изборът на материал, който да бъде възможно най-устойчив на този тип прахосмукачка.  Препоръчва се да бъде неръждаема стомана или евентуално твърда и качествена пластмаса. Бонус за такава прахосмукачка би била възможността за почистване с пара, което ще улесни отстраняването на сухи или стари петна.