Предстои ви покупка на мотоциклетна каска, но не сте сигурни, че ще успеете да се ориентирате сред огромното разнообразие, в което се предлага тази мото екипировка? – вижте повече за каските, за да направите своята преценка.

Типове мото шлемове и тяхното предназначение
Преди да започнете търсенето на този вид мото екипировка, трябва да вземете под внимание типа мотор, който карате и стила си на езда. Това е много важно, тъй като каските освен че се различават като видове, са и с различно предназначение.

Full Face
Този тип каски са най-разпространени, тъй като са подходящи за всички стилове каране и осигуряват висока защита на главата, лицето и брадичката. Казано по-друг начин, искате ли да си спестите търсенето, можете директно да се насочите към модел каска от този тип.

Само не забравяйте преди покупката да вземете под внимание какъв мотор карате и каква стойка заемате върху него. Така например, ако например яздите спортен мотоциклет и се навеждате напред, интегралната каска трябва да е с аеродинамичен дизайн (по-високо разположена брадичка и визьор под ъгъл). Ако сте градски ездач или карате туристически мотор, тогава шлемът трябва да е с по-ниско разположена брадичка, да има много добра вентилация и шумоизолация и да е с визьор под прав ъгъл.Flip - Up
Този тип мото каски се наричат още “модуларни”. Като дизайн са доста сходни с интегралните и осигуряват същата добра защита на главата, лицето и брадичката. Разликата между двата вида шлемове е в това, че Flip - up са оборудвани с подвижна панта, която позволява долната им част да се обръща. Това ги прави по-удобни за дълги пътувания, тъй като не се налага да ги сваляте, ако спрете да пиете кафе или да хапнете нещо набързо. Имат си обаче и минуси като по-голямото тегло, което може да е проблем за вас. И все пак, ако карате крайслер или туристически мотор, обичате да яздите на дълги разстояния и в група, модуларните каски са доста добър избор.

Open Face
Разликата между ¾ или мото каската “отворено лице” и интегралната е, че Open Face оставя брадичката незащитена. Плюсовете на този тип шлемове са, че са много по-леки и много приятни за носене през лятото. Минусите им са, че не са добре звукоизолирани и ако докато карате завали насреща ви, каската няма да може да ви предпази напълно от дъжда. Обикновено този тип каски са предпочитани от ездачите на скутери, туристически мотори и крайслери.

"Половин каска"
Наричани още “канче”, този тип каски вече рядко се произвеждат, тъй като осигуряват защита единствено на горната част на главата. Те са нещо като запазена марка на ездачите на ретро мотори и много по-рядко се предпочитат от останалите мотористи.

Офроуд каска
Този тип мото шлемове са малко по-специални, тъй като с тях не можете да карате по пътища и магистрали, а само извън пътя. Предназначени са основно за мотокрос състезания и се отличават от останалите видове доста като дизайн. Крос каските са по-леки, по-здрави, имат издължена брадичка, козирка, но нямат визьори. Вместо визьори състезателите носят предпазни офроуд очила. Няма защо да ви казваме, че подобна каска ще ви влезе в работа единствено, ако сте офроуд или мотокрос състезател.

Две неща, за които да внимавате при покупка на мото каска

Сертификат за безопасност
Без значение на какъв тип мото шлем ще се спрете, преди покупката се уверете, че разполага със стикер, който показва, че е преминал през тестове за безопасност. Не купувайте каска, на която няма някой от следните стикери за безопасност: DOT, ECE 22.05, Sharp или Snell.

Срок на годност
Дори и да не ви се вярва, мото каските имат срок на годност, който е около 5 години. Затова е добре, преди покупката да потърсите от вътрешната страна на шлема коя година и кой месец е произведен. Ако е произведен преди 3 - 4 години, по-добре не го купувайте, а потърсете модел, произведен в годината, в която го купувате.