Хистероскопията е една от най-популярните хирургични процедури в гинекологията, които се използват за лечението на специфични здравословни проблеми. Най-общо казано хистероскопията представлява обстоен оглед на маточната кухина.

Ако сте любопитни да узнаете повече за това какво значи терминът “хистероскопия”, и какви са нейните предимства и недостатъци, в следващите редове ще ви дадем отговори на най-често задаваните въпроси.

Снимка: pixabay.com

 

Какво представлява хистероскопията?

Хистероскопията е вид манипулация в гинекологията, която се извършва основно с диагностична цел, но може да се приложи и като хирургично лечение.

Tя включва преглед на вътрешността на матката с помощта на хистероскоп, който се вкарва през шийката на матката. Хистероскопът е оптичен телескоп, на който има монтирана специална камера. С нейна помощ извършващият манипулацията лекар може да получи ясно изображение на вътрешността на матката. С цел получаване на по-добра видимост се използва газ за разширяване на вътрешността на матката.

След като лекарят е готов с огледа или манипулацията, която хистероскопията включва, хистероскопът се изкарва от маточната кухина.

Продължителността на хистероскопията е 20 минути и се извършва под местна упойка. Ако се извършва с цел хирургично лечение, то тя може да се направи и под обща упойка. Когато хистероскопията включва обща анестезия, то 6 часа преди нея не се препоръчва на пациентката да приема напитки или храна.

Хистероскопията се счита за една от най-безопасните и нискорискови медицински манипулации в сферата на акушеро-гинекологията.

Възстановяването след процедура каквато е хистероскопията обикновено протича бързо. За пациентките е желателно да престоят няколко часа или само нощта след приключването на хистероскопията.

За пациентките, на които им е била извършена хистероскопия под обща упойка, се препоръчва по-дълъг период на възстановяване, като се препоръчва да се следи тяхното състояние в период от поне 24 часа след манипулацията.

Също така, предвид периода на действие на анестезията,  през този 24-часов период за тези пациенти  не се препоръчва употреба на алкохол, шофиране или подписване на документи.

По преценка на лекаря пациентите могат да се възстановяват в домашни условия или да имат престой в болничното заведение. 

Снимка: Pexels

 

Какви могат да бъдат евентуалните усложнения?

При по-голямата част от жените възстановяването след хистероскопия преминава без усложнения. В редки случаи обаче могат да се появят някои симптоми като подуване на корема, повишена телесна температура,  остра и силна болка, болка с продължителност над 48 часа, тъмно на цвят вагинално течение с неприятен мирис.

В много редки случай в резултат от хистероскопия може да се получи инцидентно нараняване или пробиване на матката. Вследствие на това се появява кръвотечение и може да възникне инфекция, лечението на които се извършва чрез прием на медикаменти, хирургична манипулация или хистеректомия (премахване на матката) като краен вариант.

Снимка: Pexels

 

Възможно е при някои пациентки извършването на хистероскопия да не е успешно и да се наложи нейното повторно извършване.

Остротата на симптомите варира при всяка пациентка и зависят основно от нейното общо здравословно състояние. Важно е предварително с лекуващия гинеколог да се обсъдят всички предимства и рискове на хистеректомията в зависимост от индивидуалното здравословно състояние, преди да се пристъпи към нея.

Кога е наложителна хистероскопия?

Назначаването на хистероскопия става по лекарска преценка в зависимост от индивидуалното състояние на пациентката. Както вече споменахме, хистероскопия се извърши поради две причини-с цел диагностика и цел лечение.

Най-честите случаи, които налагат извършването на хистероскопия с цел диагностика, са нехарактерно кръвотечение, трудности при забременяване и нормално износване на плода, определени гинекологични проблеми.

Ако случаят налага лечение на дадени здравословни проблеми чрез хистероскопия, то това могат да бъдат най-често миоми  на матката намиращи се в нейната вътрешност или под лигавицата, стари сраствания, септуми, полипи на матката.

Основно предимство на хистероскопията е получаването на ясна и точна картина за наличието здравословен проблем при дадена пациентка, както и ефективното и бързо лечение на вече възникнал проблем в областта на матката.