Вкусни и свежи зеленчуци, отгледани в собствената градина! Какво по-добро от това? Но докато стигнем до момента с богатата и вкусна реколта, трябва да мине доста време и не малко работа. Всъщност всичко започва с малкото семенце. Изборът на семената за зеленчуци е изключително важен, но не е никак лесен. Важно е да следите за някои основни неща, за да получите точно желания резултат.

Проверен производител и търговец

На първо място Ви препоръчваме да закупувате Вашите семена от големи агроаптеки и магазини за сортови семена с доказано име и дългогодишен опит. Самите производители на семената също трябва да са доказани професионалисти. Доверявайте се на фирми, които са от дълги години на пазара и предлагат гарантирано качество. Вероятно ще попитате защо това е важно? Семената, закупени от пазара от непознати за Вас производители или дадени Ви от някого могат да бъдат заразени и това да Ви създаде доста неприятности. Големите фирми-селекционери, които държат на своето име и търговска марка, внимателно следят семената им да не са заразени и това ви гарантира спокойствие. В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от семена за зеленчуци, от които може да направите Вашия избор. Ние работим с проверени производители както български, така и чуждестранни, за да сте спокойни в покупката си.

Направете план

Преди обаче да отидете в магазина, за да изберете необходимите Ви семена, трябва да направите нещо много важно – планиране. На първо място трябва да сте наясно на какъв терен ще отглеждате желаните от Вас зеленчуци – слънчев, сенчест, полусянка и да изберете подходящи семена. Има сортове, които виреят добре на сянка, а други на слънце. Затова е важно да планирате Вашата градина – къде какво ще разположите. Добре е също да се съобразите и със сеитбооборота.

Планирайте реколтата

Важно е да сте наясно и какви сортове са Ви необходими: ранни, късни или и от двата. Много опитни градинари планират така сеитбата, че да имат и ранни и късни сортове, за да си осигурят по-дълго време свежи зеленчуци на трапезата.

В оранжерия или на открито

Къде ще отглеждате зеленчуците? Много от сортовете са подходящи за отглеждане на открито, а други са селекционирани така, че да се развиват най-добре в оранжерии или парници. Трябва да знаете какво точно търсите, за да може специалистите в магазина да ви предложат точните видове.

Хибриди или не

Как да разпознаете хибридите? Ако до названието на сорта стои обозначението F1, това означава, че той е хибрид. Много градинари предпочитат да закупуват хибридни сортове, защото реколтата с тях е по-богата, растенията са устойчиви на болести и са по-издръжливи, раждат еднородни плодове. Трябва обаче да имате предвид, че те не запазват сортовите си характеристики в следващите поколения. Това означава, че не можете сами да си съберете семена за следващата година.

Според други зеленчукопроизводители, напротив, най-добри са стандартните семена от директни сортове. Те също имат своите предимства и недостатъци. Съхраняват качествата си с години, по-непретенциозни са към характеристиките на почвата, но са по-взискателни относно опрашването.

Био семена

Все повече хора желаят да отглеждат чиста и екологична продукция. Затова обаче е нужно и семената да са био. Те са от био растения, сертифицирани са и и са с гарантиран произход. На самата опаковка трябва да е обозначено със съответните знаци, че семената са екологични.

Четете опаковката

Това е важно, защото повечето производители поставят върху пакетчето със семена много важна информация, която ще Ви бъде полезна. Например, добивност, ранен или късен сорт е даденият зеленчук и не на последно място как да се отглежда правилно – засяване, поливане и т.н. Тази информация ще ви бъде много полезна.

Следете срока на годност

Да, това е друго много важно нещо, за което трябва да следите. Семената имат срок на годност, в който тяхната кълняемост е добра. Освен това много от производителите посочват не само срока на годност на семената, но и годината на реколтата, от която са събрани. Това ще Ви ориентира доколко свежи са те. Разбира се, по-свежите семена имат по-добра кълняемост. Изключение правят краставиците. При тях кълняемостта се повишава на третата година след събирането на семената.

Обработване на семената

Ако на Вашата опаковка стои надпис, че семената не трябва да се обработват допълнително, това означава, че производителят вече е извършил всичко необходимо за повишаване кълняемостта на семената и ако Вие също предприемете някакви действия в тази посока, само ще я влошите.

Когато избирате семената за Вашите зеленчуци, може да заложите на добре познати и изпитани сортове, но също така може да експериментирате с нови видове. В търговската мрежа вече се предлагат и доста екзотични зеленчуци, с които да внесете разнообразие на трапезата си.