Ако се налага да използвате инхалатори, важно е да знаете как. Има няколко правила, които е препоръчително да спазвате, за да извлечете максимални ползи от инхалациите и да не увредите уредите. Ето какво е добре да правите и какво е за предпочитане да не правите, когато използвате инхалатори.

При бронхит се диша през устата

Ако Вашият лекар е препоръчал инхалации като лечение на бронхит, внимавайте как дишате по време на процедурите. В този случай е важно да се погрижите дишането да става през устата, а не през носа. Причината е, че ако дишате през носа, голяма част от лечебните вещества в парите ще се абсорбират в лигавицата на ноздрите и твърде малко количество от лекарството ще достигне до дробовете. Това ще намали силата на въздействие на инхалацията.

Инхалации при синузит или ушни инфекции

Често използването на инхалатори се препоръчва, ако страдате от синузит, ринит или ушна инфекция. В този случай не бива да се диша през устата, а само през ноздрите. Така лечебното въздействие ще се концентрира върху носа и носната кухина. Ако искате да постигнете още по-добър ефект, препоръчваме Ви да вдишате дълбоко, да задържите дъха си няколко секунди и чак след това да издишате.

Почистване на инхалатора

Напомняме да обръщате специално внимание на почистването и да го правите задължително след всяка употреба, за да унищожите вирусите и бактериите, попаднали в устройството по време на инхалациите. Прочетете инструкциите на производителя и ги следвайте грижливо.

Инхалации по време на сън

Не си правете инхалации, докато спите. Да, идеята звучи доста примамливо, но по време на сън дишането се забавя, а и няма да можете да го контролирате, следователно ще получите много по-слаб резултат.

Все пак може да правите инхалации по време на сън на съвсем малко дете, което се разстройва от апарата. Винаги стойте до него по време на тези процедури и го наблюдавайте през цялото време.

Маската за лице

Друго нещо, което не трябва да правите, докато използвате инхалатори, е да разхлабвате маската за лице. Наистина е важно тя да прилепва плътно по кожата, независимо колкото неудобно Ви е това. Така активното вещество няма да изтече във въздуха и да намали ефекта от инхалацията.

Разпрашителят

След като сте използвали инхалатор, не стерилизирайте разпрашителя чрез изваряване или гореща вода. Той е изработен от пластмаса, която се уврежда при много високи температури. Прочетете указанията на производителя на уреда, за да разберете какъв е най-подходящият начин да почиствате и поддържате инхалатора си.