Акнето е най-разпространеното кожно заболяване, засягащо около 85% от хората през определен период от живота им. Какво всъщност се случва? Най-големите мастни жлези, разположени в областта на лицето, раменете и деколтето, повлияни от хормоните, започват да произвеждат себум (секрет на мастните жлези) в прекомерно количество. Той, заедно с клетките, които изграждат стената на жлезите, запушва порите на кожата, след което бактериите Propionibacterium acnes навлизат в тези пори и използват мастите в секрета за храна. Кожата се възпалява и зачервявява. Акнето може да е резултат и от хормонален дисбаланс, стрес, замърсяване, употреба на медикаменти и различни хормонални препарати, неподходяща козметика или неправилни хигиенни грижи.

Не бъдете тъжни! Колкото и драматично да изглежда всичко, решение има. До чистата и здрава кожа могат да ви отведат следните 4 стъпки.


Не допускайте най-честите грешки

Ако полагам повече грижи, акнето ми ще се влоши. Грешка!
Козметичните продукти и марки трябва постоянно да се сменят, докато някоя не даде резултат. Грешка!
Лицето трябва да се почиства с продукти, съдържащи алкохол. Грешка!

Изберете подходящите продукти

Лицето трябва редовно и правилно да се измива - не повече от 2 пъти дневно. Само измиване с вода не е достатъчно. Важно е точно какъв измивен продукт ще подберете. Може да е гел, пяна или сапун, като е желателно да е съобразен с типа кожа, в случая проблемна, комбинирана или мазна, както и по възможност да е т.нар. продукт без сапун и с неутрално ph. Правилно!

Измиващият гел Eucerin® DermoPURIFYER е с неутралното ph и специалната формула, комбинираща съставки, които нежно почистват грима и нечистотиите по лицето и подготвят кожата за последващата грижа.

 

Тъй като живеем в доста замърсена околна среда, понякога имаме нужда и от допълнително почистване. Много хора използват ексфолиантите с по-груби частици за тази цел. Те обаче могат да наранят епидермиса и така да се създаде предпоставка допълнително възпаление на кожата. По правило ексфолиантите се ползват не повече от 1-2 пъти седмично. Ексфолиращият гел на Eucerin DermoPURIFYER почиства порите в дълбочина и ефективно премахва мъртвите клетки и черните точки, без да изсушава кожата. Това се дължи на капсулираната млечна киселина, като съвсем спокойно може да се ползва и за проблемната кожа на гърба и деколтето.

 

Избирайте продукти, които съдържат киселини от групата на т.нар. аклфахидрокси киселини. Те регулират производството на себум, действат противовъзпалително и същевременно фино излющват мъртвите клетки, за да намаляват запушването на порите. Активният нощен крем на Eucerin от серията DermoPURIFYER дава тези положителни ефекти, тъй като съдържа млечна киселина, чиято молекула успешно прониква на достатъчна дълбочина в порите, без да дразни, изсушава и лющи излишно кожата.

Ако кожата е прекалено мазна, удачен избор е активният концентрат към същата серия. Той е с много лека, почти течна консистенция и попива много бързо в кожата. Активните му съставки са млечна киселина, която отпушва порите и премахва наслоените мъртви клетки и диметикон с антибактериално действие, за да предотврати появата на нови възпаления. Основната цел е действието да бъде концентрирано върху най-проблемните зони.

Повечето лекарствени локални продукти след известен период на употреба изсушават кожата. Затова не забравяйте за хидратиращия продукт. Eucerin DermoPURIFYER е хидратиращ крем, който прави кожата еластична и същевременно е добра основа за грим.

Не забравяйте и за слънцезащитата - и през лятото, и през зимата. DermoPURIFYER интензивен хидратиращ крем SPF 30 осигурява хидратация, съобразена с особеностите на мазната кожа, и я защитава от слънчевите лъчи с достатъчно висок особено за градски условия фактор – 30.

Дерматологични процедури за лечение на акне

Много често се налага да се приемат и лекарства през устата (антибиотици, ретиноиди, противозачатъчни). Допълнителна терапията са химичните пилинги и различни видове лазерни технологии. Противовъзпалителното лазерно лечение е един от най-актуалните и добри начини за лечение на този дерматологичен проблем. Особено благоприятен ефект имат LED терапията с Omnilux, диодният лазер, IPL, KTP лазерът. Благодарение на тези технологии кожата на лицето се изчиства и прояснява значително.

Лечение на белези от акне

Белезите от акне са най-неприятната последица на излекуваното акне. Дори много стриктно да следвате съветите на лекари, родители и приятели да не чоплите и стискате пъпките, няма 100 % гаранция, че няма да се получат белези. Най-добрият начин да се елиминира проблемът е чрез т.нар. фракционирана лазерна терапия. При нея повърхностните епидермални слоеве се "изпаряват" прецизно и върху дълбоките структури на кожата се въздейства топлинно. Кожата се обработва на отделни участъци. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, изглажда се релефът на кожата, свиват се порите. В зависимост от дълбочината на белезите могат да бъдат необходими между 2 и 5 процедури, които се правят през месец и имат възстановителен период на 3-5 дни за всяка.

И после непременно да ни се похвалите с добрите резултати :)