Попитахме 40 жени – „Готви ли мъжът ви?“. Отговориха ни така:

Никога. (27 от тях)
Веднъж в месеца вари боб. (2 от тях)
Ако вечерята зависи от него, ни води на ресторант. (5 от тях)
Обожава да готви. (6 от тях)

Прииска ни се да направим нещо за тези жени, защото, сигурни сме, тези 40 са обобщили отговорите на още хиляди. Затова попитахме мъжете в нашата редакция – „Как една жена може да накара мъжа си да готви?“.

„Като му вдигне скандал“ – споделиха повечето от тях, сред които дори този колега, който понякога се прибира в обедната почивка, за да простира прането. Скандалът ли наистина е най-удачният начин да изравним позициите в семейството по отношение на приготвянето на храна? Малко преди съвсем да задълбаем в равенството между половете – открихме тайната.

За да накарате мъжа си да готви, върнете го към миналото, към традициите, към храните, които е обичал в детството, към ароматите, които му напомнят кога е бил щастлив, към вкусовете, които му припомнят коя е истинската същност на българина. Най-хубавото е, че може да направите всичко това с едно списание – „Кулинариум“ от BILLA. Част от темите в брой 9 са посветени именно на традиционните ястия. Значи попадаме точно в целта!

# Може би някога там, преди години, баба му, дядо му, леля му или пък майка му е готвила вкусно и мъжът ви също ще започне, като му припомните именно това. Вдъхновете го с...

Хляб

Хлябът съпровожда целия жизнен път на българина - от раждането до неговата смърт, в делник и празник, в радост и скръб. Хлябът е дар, молба, жертва, магия, живот. Селският хляб на табан в BILLA се замесва от брашно от твърда пшеница, чисто грахамово брашно и е с една от най-добрите ръжени закваски. С него BILLA ще върне мъжа ви назад във времето, към любимия вкус на българина и към аромата, идващ от старите пекарни.

Докато разлиства страниците на брой 9 на списание „Кулинариум“ (само за 99 ст. с BILLA card), мъжът ви може да прочете за друг мъж - посветил се именно на хляба. Това е Владимир Димитров, който работи като пекар, защото знае, че хлябът е неговото призвание. През 2003 г. отварят първата пекарна на BILLA. Той се посвещава на създаването на хляб и понастоящем е координатор „Хляб и хлебни изделия“ във веригата. И още - защо в BILLA хлябът е толкова вкусен, кой създава рецептите и други интересни материали за четене и вдъхновение за готвене. Може би мъжът ви няма да отвори своя собствена пекарна, но със сигурност ще се изкуши да направи няколко сандвича с фокача. Да намаже с масло хлебчето, поръсено с чубрица и босилек, може да е първата стъпка към по-сериозното му готвене.

# Може би някога там, преди години, баба му, дядо му, леля му или пък майка му е добавяла към вкусния хляб и... 

Тихо къкрещ боб

Обръщайки се към тези традиции, със сигурност ще изкушите мъжа си да приготви у дома боб чорба или пък боб на фурна. Най-хубавото е, че с талоните от списание „Кулинариум“ може да купите различни артикули с намаление – за зрелия чорбаджийски фасул и масления боб отстъпката в брой 9 е 20%.

Домашно приготвената храна с качествени продукти е насита не само за тялото, но и за душата. Със сигурност всеки би искал да се върне в безгрижното време, в което денят е бил изпълнен с игри, веселие и спокойствие. А около обяд баба кротко се е провиква към момчетата, събрали се да играят на топчета – „Хайде, че храната ще изстине!“. С паница гореща боб чорба, посипана с традиционни подправки, е лесно да върнете времето назад. Поне за кратко, поне до последната лъжица.

За ползите и здравето от бобовите култури – това може да прочете на 64 страница в списание „Кулинариум“. Защо е добре да накисвате боба предварително, кога се слага солта и как варивата стават по-лесно смилаеми – полезни съвети, които е добре да знае всеки. А след като мъжът ви вече ги е прочел и научил, защо да не ги приложи, готвейки? 

Списанието е пълно с интересни рецепти, изкусителни снимки и статии за интересни пътешествия. Отново потърсихме мнението на мъжете в нашата редакция и те споделиха, че с удоволствие биха си сготвили, дори сами, домашен пастет от черен дроб, задушен джолан с богат сос, а за шоколадовите чашки с ганаш биха помолили за малко помощ. Покажете рецептите и на вашия мъж – наистина изглеждат апетитно!

Топлина между хората, включена фурна, среща на минало, настояще и бъдеще около масата в кухнята - има ли човек, който да не иска всичко това? Да четете, докато готвите, и просто да сте заедно, независимо кой реже лука – семейните традиции и взаимната помощ са онези подправки, която правят всичко вкусно!