При болестта на Хашимото нарушената функция на щитовидната жлеза е съпътствана със симптоми, които могат да станат по-смущаващи през зимния сезон. Борбата на организма да регулира и поддържа вътрешната си температура, при условията на ниски температури навън, често води до изостряне на симптомите. Ето защо хората с Хашимото трябва да бъдат особено бдителни през зимата и да прилагат подходящите стратегии за справяне със състоянието си. 

Влияе ли зимата на щитовидната жлеза?

Освен това през зимата организмът естествено увеличава производството на тироид-стимулиращ хормон (TSH) при всички хора, не само при тези с проблеми с щитовидната жлеза. Това увеличение е нормална реакция към студа, тъй като тялото се опитва да генерира повече топлина. TSH сигнализира на щитовидната жлеза да произвежда повече хормони на щитовидната жлеза (Т3 и Т4), които са основни за регулиране на телесната температура.

При хората с хипотиреоидизъм, предизвикан от Хашимото, този процес не работи ефективно. Въпреки повишаването на TSH, тяхната щитовидна жлеза често не успява да произведе достатъчно хормони Т3 и Т4. Този проблем е съществен, тъй като именно хормоните Т3 и Т4 влияят пряко на метаболизма и производството на топлина в организма. В резултат на това, въпреки че организмът подава сигнал за повече хормони на щитовидната жлеза, за да се бори със студа, при пациентите с хипотиреоидна болест щитовидната жлеза не може да реагира правилно, което води до влошаване на чувствителността към студа. Този феномен, при който нивата на TSH се повишават, без да има съответно увеличение на T3 и T4, е основно предизвикателство за хората с болестта на Хашимото през студените месеци.

Как да балансираме хормоните на щитовидната жлеза?

Добра идея да изберем хранителна добавка за допълнителна подкрепа на здравето на щитовидната жлеза, какъвто е Sarita осигурява цялостна грижа за поддържане на здравето. Добавката не само подпомага преодоляването на специфичния недостиг на хранителни вещества, често срещан при нарушенията на щитовидната жлеза, но и предлага ползи за цялостното здраве. Комплексната формула на продукра включва L-тирозин, екстракт от ашваганда и жен шен, цинк, селен и витамин D3. Ашваганда е древна билка, широко използвана в аюрведичната медицина. Тя е мощен антиоксидант, който подпомага функцията на щитовидната жлеза, съдействайки за регулиране на производството на тиреоидни хормони. Екстрактът от ашваганда също така предоставя когнитивни ползи, като подобрява паметта и мозъчната функция, докато допълнително намалява стреса и тревожността, често срещани при хора с нарушения на щитовидната жлеза.

Терапия със студ и болестта на Хашимото

През последните години целенасоченото излагане на студ е нашумяла тема не само сред хората с тиреоидит на Хашимото, но и сред всички, които се интересуват от алтернативни методи за подобряване на цялостното си здраве. Терапията, включваща излагане на ниски температури чрез методи като криотерапия, практики със студена вода (като потапяне в ледени вани) и прекарване на време в много студена среда, изненадващо може да предложи ползи за пациентите с Хашимото: 

  • Активиране на кафявата мазнина: Съществена полза от студовата терапия при Хашимото е активирането на кафявата мастна тъкан. Тази тъкан произвежда хормони на щитовидната жлеза, когато се активира от студа, като по този начин модулира функцията на щитовидната жлеза и метаболизма. Без редовно излагане на студ, кафявата мастна тъкан може да намалее при възрастните, което може да доведе до дисрегулация на щитовидната жлеза. Редовната студова терапия може да възстанови и увеличи кафявата мазнина в тялото и потенциално да подобри функцията на щитовидната жлеза. 
  • Балансирани противовъзпалителни реакции: Студовата терапия може да помогне за балансиране на възпалението в организма като потиска свръхактивните възпалителни протеини, като С-реактивен протеин и IL-6, и повишава естествените противовъзпалителни протеини на организма, като IL-1ra и регулаторните Т-клетки. Това води до понижен дискомфорт в ставите и тялото – симптоми на Хашимото.

 

  • Митохондриална функция и енергия: При много хора с Хашимото се наблюдават едновременно ниска функция на щитовидната жлеза и митохондриална дисфункция, което води до оксидативен стрес и допълнително възпаление. Студовата терапия може да прекъсне този цикъл, като стимулира растежа на митохондриите, като по този начин задоволява повишените енергийни нужди на клетките и облекчава симптоми като умора, болка и мускулни спазми. 
  • Настроение, енергия и стрес: Излагането на студ повишава настроението и енергията, чрез увеличаване на норадреналина и ендорфините в мозъка, като по този начин подобрява когнитивните функции и намалява стреса. 
  • Метаболитно и сърдечно-съдово здраве: Студовата терапия може да увеличи разхода на калории, изразходвани за повишаване на телесната температура, което потенциално да подпомогне загубата на килограми. Както казахме, излагането на студ стимулира и производството на повече кафяви мастни клетки, известни с ефективното производство на топлина и подпомагащи контрола на кръвната захар и здравословните нива на холестерола. 
  • Толерантност към студ: При хипотиреоидизъм непоносимостта към студ е често срещана. Редовната студова терапия може парадоксално да я подобри с течение на времето, като увеличи производството на кафява мазнина и нейната ефективност при генерирането на топлина, намалявайки непоносимостта към студ. 

Корекция на лекарствата

Консултацията със специалист, що се отнася до евентуална нужда за коригиране на лекарствата през зимата, може да бъде от полза, тъй като симптоми като чувствителност към студ могат да доведат до необходимост от промяна на дозата или използвания

Студените сезони крият предизвикателства, но сега разгледахме и нови стратегии. При всеки сезон е добре да изберем здравословното хранене, правилна и достатъчна хидратация за поддържане на баланс в организма. Хранителните добавки като Sarita са логичният и лесен начин да превърнем здравословния си избор в нов начин на живот.