Вдъхновяващи резултати постигнаха повече от 2000 ученици от над 200 училища в цялата страна, които кандидатстваха от 15 септември до 12 ноември със забележително креативни рисунки и колажи на тема "Как победих микробите вкъщи или в училище". Децата от 1-ви до 4-ти клас повярваха, че белият лист може да побере всичките им мечти за по-красива и чисто изглеждаща среда в училище и у дома на едно място.

Конкурсът „Хигиена за отличници“ се провежда за трета година като част от социалната ангажираност на "Domestos" в българските училища. Кампанията е ориентирана към подобряването на хигиенните и санитарните условия в училищата и изграждането на добри хигиенни навици сред най-малките ученици.

Главен помагач на децата беше Капитан Хигиена, чиято мисия бе да посети максимален брой учебни заведения и чрез метода на играта - по забавен и интригуващ начин, да срещне учениците очи в очи с добрите хигиенни навици. Целта на "Domestos" бе да възпита отношение у децата, което да доведе до отлични резултати. Или казано иначе – хигиена за отличници.

Рисунка: XIII ОУ "Св.св. Кирил и Методий", Перник

Над 630 рисунки и колажи изпъстриха сайта на кампанията. За победители в конкурса бяха излъчени три училища, избрани както следва: два от проектите, събрали най-много гласове от харесванията на сайта, и един проект, определен от жури в състав: Радостина Николова /писател, детски книги/, Нуша Роянова /илюстратор, детски книги/, Ралица Найденова /писател и илюстратор, детски книги/, Татяна Григорова /главен редактор, National Geographic Kids Bulgaria/ и Никол Богданова /маркетинг, Unilever/. 

Трите училища победители ще получат професионално почистване и реновиране на тоалетните в учебните сгради.

Всички училища от челната десетка с най-много събрани гласове от сайта ще получат продукти от "Domestos" и "Cif", достатъчни за поддържането на чистотата за цяла година. А всяко дете от класовете, участвали в кампанията, ще получи индивидуален подарък.

На 19 ноември отличените 10 рисунки и колажи бяха представени на специална изложба в Сердика Център, София. На откриването на изложбата всички присъстващи се запознаха на живо с любимия на децата супергерой - Капитан Хигиена. Той бе подготвил поредица от образователни игри, за да покаже как най-успешно се води борбата с микробите. 

На изложбата присъстваха и победителите от столичното 105 училище "Атанас Далчев". Учениците от 4г водиха в класацията почти през цялото време в конкурса със своя вдъхновяващ проект и категорично заявиха, че са победили благодарение на задружните си усилия и креативен дух.

Развълнуваната класна ръководителка госпожа Мария Стоилкова сподели, че идеите на нейните ученици са я впечатлили с вложеното от тях внимание към всеки един детайл по време на изготвянето на проекта. 

 Вижте кои са класираните в ТОП 10 училища:

1. 105 СУ "Атанас Далчев", София, 4г клас

2. 13 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Перник, 2б клас

3. ОУ "Васил Левски", Пловдив, 2в клас

4. ОУ "Никола Й. Вапцаров", Разград, 2в клас

5. ОУ "Отец Паисий", с. Мененкьово, общ. Белово, обл. Пазарджик, 3 клас

6. ОУ "Проф. П. Н. Райков", Трявна, 1 клас

7. СУ "Христо Ясенов", Етрополе, 2б клас

8. СУ "Емилиян Станев", Велико Търново, 3а клас

9. СУ "Д-р Петър Берон", Свиленград, 2а клас

10. НУ "Димитър Благоев", Стара Загора, 2а клас

За десетте отличени училища престои следващ вълнуващ етап, в който техните проекти: рисунки и колажи, ще се превърнат в специални опаковки на лимитирана серия продукти "Domestos". Всяко от училищата ще получи своята индивидуална подаръчна кутия.

Зад каузата за по-добра хигиена и чистота в българските училища застанаха и ключовите партньори на кампанията - "Екопак България", образователната онлайн платформа "Уча.се" и фондация "Заедно в час". С тяхна помощ "Domestos" достигна до българските училища, за да внесе промяна към по-добро и да възпита децата в отговорност към своето здраве.