Чудите ли се защо дори и от най-лекия натиск често получавате синини по краката и ръцете? Чудите ли се на какво се дължи внезапно появилото се, малко, червено петънце на бузата ви, което така и не изчезва вече с години? Чудите ли се на какво се дължат неприятните червеникаво-лилави „паяжинки” по краката ви? Чудите ли се защо имате често и безпричинно кървене от носа? Това са само част от последствията, с които се сблъскват хората, страдащи от чупливи или разширени капиляри. Ето защо, за да дадем отговор на тези и други ваши въпроси, ние подготвихме тази статия.

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Те представляват края на артериалната система и за разлика от вените и артериите са много по-тънки. Въпреки това, капилярите имат изключително важна роля, тъй като благодарение на тях кислородът и хранителните вещества в кръвта достигат до всички тъкани в тялото. По този начин, те осигуряват нормалното функциониране и обновяване на органите.

Заболяване или козметичен дефект са разширените и спукани капиляри?

Колкото важни, толкова и проблемни могат да бъдат понякога тези малки кръвоносни съдчета.
Повишаване чупливостта на стените на капилярите често води до проблеми, както от естетично-козметична, така и от здравословна гледна точка. Смята се, че около една трета от хората с разширени мрежовидни капиляри по краката, в един по-късен етап започват да страдат и от разширени вени. Ето защо проблемите с капилярите не бива да се пренебрегват и не бива да бъдат само прикривани. Необходимо е правилно и навременно третиране.

Кои са причините за появата на разширените и чупливи капиляри?

Причините за повишената чупливост на капилярните стени могат да бъдат най-различни, но основно това са: наличие на генетична или наследствена предразположеност, хормонални промени (вследствие на бременност, менопауза, прием на противозачатъчни медикаменти), излагане на минусови температури или пък на големи горещини, нездравословен начин на живот и хранене, недостиг на витамин C в организма, прекарване на остри инфекциозни заболявания (грип, скарлатина, сепсис), предозиране или свръхчувствителност към някои медикаменти и др.
В какво се изразяват най-честите проблеми свързани с капилярите?

Има два основни вида заболявания на капилярите – това са разширените капиляри и спуканите капиляри (купероза).

Разширените и спукани капиляри създават значителни неудобства, с които се сблъскват много съвременни жени, особено тези от тях, които са с тънка и чувствителна кожа. При тях този проблем много често се проявява именно, поради генетичната им предразположеност към  чупливост на капилярните стени. Когато се спукат, капилярите причиняват малки червени точици по кожата, а когато се разширят, което се получава главно по лицето (около носа и бузите) и краката, те стават видими, паякообразни „мрежички” в неприятен червеникаво-лилав цвят. Други последствия от проблеми с капилярите могат да бъдат често появяващи се синини по краката и ръцете, причинени и от най-незначителния натиск, безпричинно кървене от носа или пък силно кръвотечение при менструация.

Как да се справим с проблемните капиляри?

Когато говорим за лечение на разширени или спукани капиляри, трябва да се има предвид, че този проблем има две страни. От една страна, ние искаме да премахнем вече появилите се разширени капиляри, за да изглеждаме отново красиви и здрави. От друга страна, не по-малко важно е да се погрижим и за предотвратяване появата на нови разширени или спукани капиляри в бъдеще. И двете страни на проблема имат своите специфични решения, които често пъти се комбинират за постигане на пълен и дълготраен ефект.

Разработените от съвременната дерматология и козметика кремове, лосиони, лазерна терапия, склеротерапия и др. решават само едната страна на проблема. Това, което правят те е да заличават вече появили се разширени и спукани капиляри, без да предотвратяват  появата на нови такива. Ето защо за да се постигне траен резултат е необходим и редовен прием на продукт, действащ  профилактично, укрепвайки стените на всички капиляри в човешкото тяло. Това е причината много хора да се доверяват на Рутаскорбин.

Рутаскорбин

Рутаскорбин е хранителна добавка, съдържаща веществата Рутозид и добре познатия ни Витамин С. Тази комбинация помага да се стабилизира клетъчната мембрана и капилярната стена, правейки ги по-еластични и устойчиви. Рутозидът повишава устойчивостта на кръвоносните съдовете към агресивните външни фактори, а Витамин С участва в образуването на колагена, който като цимент скрепва отслабените стени на капилярите. Освен че предпазва от кръвоизливи, Рутаскорбин притежава още противовъзпалителен и антиалергичен ефект. Продуктът е утвърден и изпитан, с над двадесетгодишно присъствие на пазара, а приложението му не се свърза с никакви странични ефекти. Произвежда се в най-модерния български фармацевтичен завод на Актавис в гр. Дупница, което е гарант за качество и достъпна цена. Рутаскорбин може да бъде закупен без рецепта на препоръчителна цена от 4 лв.

За да се постигане траен ефект, Рутаскорбин трябва да се приема редовно, по 1-2 таблетки три пъти дневно, в продължение на 3-4 месеца.

Вижте как можем хем да премахнем вече появилите се, хем и да се предпазим от появата на нови малки неприятели.