От игра с цветовете и материалите, до интелигентното съхранение и смесицата от стилове - тенденциите за 2021 са тук, за да ви помогнат да превърнете кухнята си в помещение, достойно за кулинарно шоу.

Пъстра палитра от цветове

Въпреки че класическото бяло все още присъства в много от модерните кухни, според интериорните дизайнери през 2021 г. то ще отстъпи популярността си пред по-топлите, ярки и неутрални тонове. Тази година все по-актуални ще са носталгичното синьо, успокояващото зелено, искрящото червено, елегантните бордо, смарагд и цвят слива. Цветните кухненски шкафове се комбинират невероятно добре с плотове в тъмни тонове, с аксесоари в златисто и с много естествено дърво по подовете и стените.

Ако сте сред търсещите по-смели дизайнерски решения ще сте доволни да научите, че тази година черното също е на мода и то не само като акцент. Много модерни ще са изцяло черните кухненски модули или в комбинация с метални елементи, както плотовете с изцяло черни матови покрития, които придават съвършено нов вид на кухненското пространство.

Кухни в двуцветен дизайн

Тенденцията за комбиниране на два цвята и материала при кухненските шкафове започна преди няколко години, но през 2021 набира още по-сериозна популярност. В тренда за тази година ще са комбинациите от естествени материали в натурални тонове и матирана повърхност с гланцирани повърхности в бяло, черно, виолет, червено, синьо и други. Актуални ще са и кухненските плотове от естествено дърво, които се съчетават много успешно с покрития от камък, мрамор и дори метал.

Острови на различни нива

Островите от години са популярна тенденция при обзавеждането на кухни, тъй като не само увеличават мястото за съхранение, хранене и подготовка на храната, но и придават стилна и модерна визия на помещението. Разликата тази година е, че все повече дизайни ще включват острови на няколко нива. В тренда ще както двойните и конзолните кухни тип “остров”, така и моделите с различни нива на страните, които предлагат повече възможности за подготвително пространство и повече места за сядане.

Интелигентни кухни

Технологично ориентираните дизайни на кухните стават все по-популярни през 2021 година и това като че ли е една от най-важните тенденции за тази година. Модерните кухни са оборудвани с технологии, вградени не само в почти всеки уред, но и в крановете, в хладилника и дори в осветлението. Кухненските кранове са оборудвани със сензори за движение и се активизират с поставянето на ръцете под крана. Хладилниците предупреждават, когато храната в тях привършва, кафемашините се програмират да приготвят сами кафето, осветлението се саморегулира, а вие можете да контролирате интелигентната кухня през смартфона си.

Стъкло, повече стъкло

Стъклото се завръща триумфално и тази година то ще присъства в дизайна на почти всички кухненски модули. Модерни ще са всички видове стъкла - от прозрачно, до матирано и цветно. Стъклото присъства както в кухненските шкафове, така и в домакинските уреди и аксесоарите за кухня. Изключително актуални са и стъклените плочки, които съчетани с металните повърхности на плотовете придават на кухнята луксозен и елегантен вид.

Кухни в стил 70-те

Носталгия по ретрото винаги има, но според интериорните дизайнери тази година 70 - те ще завладеят кухните със своя чар и носталгична елегантност. Много актуални ще са естествения паркет, мозайките, широките дървени или мраморни плотове, кухненските модули в ментово зелено с акценти от мед и кехлибар , както и изцяло сините кухненски шкафове с цветни стъклени вратички, допълнени с дръжки в златисто. 

Металът като основен герой


Металите отдавна присъстват не само в кухните, но и в останалото обзавеждане на дома. Новото е, че тази година медта, бронза, месинга и черния метал няма да се използват само като акцент, а ще присъстват навсякъде в кухнята.