Много от нас приемат обонянието си като даденост, без да се замислят колко голямо значение оказват ароматите, които ни заобикалят. И най-вече тези в дома ни. От сладкия-горчив вкус на първата чаша ароматно кафе сутрин, до нежните благоухания на току-що изпраните завивки в спалнята – всичко това създава уникално усещане в нас, което се свързва с конкретен спомен. Това всъщност гласи и първият факт за ароматите – всеки човек носи памет за конкретни миризми.

Така, например, знаем, че някой близък човек е около нас, дори и да не го виждаме – можем да го познаем единствено по уникалния аромат, който носи. Или споменът за детството, който много от нас свързват с мириса на прясно изпържени мекици от баба всяка неделя сутрин. Запечатвайки конкретен аромат, ние всъщност създаваме спомен за него и ситуацията, в която сме го усещали.

Също така е установено, че помним миризмите много по-дълго, отколкото гледките, звуците, вкусовете и чувствата.

Знаете ли, че можем да запазим спомен за даден аромат с 65% точност до една година? Визуалното запаметяване е 50% и то само в рамките на 3 месеца. Удивително, нали?

Освен това е възможно да усетим чувствата си, както и тези на другите, чрез аромати

Макар и да не ни се вярва, обонянието ни е много добре развито – чрез него можем да усещаме страх, отвращение, щастие, дори и любов. Проучвания посочват, че в потта на човека се съдържат специални феромони, които „издават“ чувствата ни пред другите. А това в повечето случаи ни помага да съпреживяваме емоциите на околните.

Можем да усещаме аромати още преди да се родим

Първото сетиво, което бебетата развиват, това е именно обонянието. Но и нещо повече – в детството, опознавайки света, ние се сблъскваме с най-различни ситуации, които създават спомен за конкретен мирис. Затова доста често казваме, че най-красивите спомени са именно в детството ни.

Ароматът на гора и природа предизвиква първичните ни сетива и реакции

Без да влизаме в дискусия откъде произлиза човекът, можем съвсем спокойно да кажем, че той е част от природната цялост. Дълбоко в себе си пазим тази памет и всеки аромат, наподобяващ уханието на горските дървета или разцъфналата тревна шир, ни доближава до първичната ни същност.

Ето защо редица дизайнери проектират специални аромати за дома, чрез които да предадем естествената свежест на зеленината, пролетта и благоуханията на цветята. По подобен начин и една от най-известните международни интериорни дизайнерки - Илзе Кроуфорд, собственик на студиото Studioilse, създава своите впечатляващи дизайни и проекти, които се доближават до естествените природни материали. Тя разказва, че винаги има нещо първично и инстинктивно, което ни претегля към природата.

Мнението ѝ споделя и компанията за обзавеждане и дизайн – ИКЕА, която в партньорство с Илзе, създаде нова серия от аромати, напомнящи усещане за скандинавската природа. ADLAD е вдъхновен от уханието на скандинавски гори и отпускащия аромат на кехлибар с нотки на цитрус и кипарис. ENSTAKA напомня опушения аромат на дим с нотки на сладост и най-първичната ни нужда от топлина.

Свещите от серията варират от 12 до 60-часов цикъл на горене и се предлагат в различни размери. С мисъл за природата, техните стъклени съдове са проектирани да бъдат преизползвани за други цели след изгаряне на свещта. По този начин могат да заживеят отново под формата на красива чаша или нова декорация за дома.

А дори и след като изгорят, техният аромат вече ще е оставил спомен у нас. Не за истинско пътешествие до скандинавските страни, а за пренасянето им в собствения ни дом. Звучи приятно, нали?