Стана топло и слънчево и дойдат ли почивните дни, никак не ви се остава в забързаната и натоварена София. Наближи ли петък, въпросът "Къде да идете през уикенда" веднага изниква. Имаме 5 прекрасни предложения - места, близо до София, където ще си изкарате разкошно, ще подишате чист въздух и ще си спретнете приятен пикник с вкусно хапване на грил. Къде са тези места, как се стига до тях и какво ви е нужно за едно страхотно изкарване на открито - четете по-надолу. 

1. Обширните поляни около Германския манастир "Св. Иван Рилски", около 17 км от София

Германският манастир се намира в Лозенската планина, на 5 км от село Герман. До манастира се стига по асфалтов път, а пред него има удобен паркинг за автомобилите. След това само трябва да повървите малко пеш и да си харесате една от всички красиви поляни. В местността има рекичка, малко езерце, а от по-високите баири може да наблюдавате как кацат и излитат самолетите от София. Чудесно място да дойдете с децата, защото ще имат възможност да тичат и викат, без да пречат на никого. Подходящо е и за двойки, които искат повече уединение, защото мястото е толкова обширно, че винаги може да си откриете кътче само и единствено за вас. 

Спокойно може да изкарате цял ден в почивка и наслада тук. На такива места, с внимание към природата и според разрешените активности, може да си приготвите храна на грил. Моделът Tepro е с колелца, специално пригодени за трева. За да се получи перферктната жар за печене, въздушният му поток може да се регулира. Пепелта пък се събира в специален, свалящ се съд. Все пак искаме да оставим чисто след себе си, нали?

Снимка: Росица Николова/Istock

2. Местността Бонсови поляни, на 5 км от квартал Горна баня в София

Намира се в красивата Люлин планина. Ако търсите слънчеви поляни, хубави гледки и простор - смело се насочете натам. 

Добре приготвено месо е едно от нещата, които може да направите предварително и да хапвате на място с удоволствие. Опитайте кебапчета с луканка или пък пиле. На грил лесно може да го приготвите дори цяло. Поставя се на специална приставка, изправено вертикално и се пече до златист загар, като понякога леко намазвате с масълце, за да стане хрупкаво и ароматно. За да придадете доплнителен вкус, използвайте дървени въглища от бук, дъб или габър. Те се запалват лесно и запазват естествения вкус на месото. 

Снимка: iStock

3. Кремиковски манастир "Св. Георги Победоносец", около 12 км от София

Манастирът е разположен в местността Градището, съвсем близо до квартал Кремиковци. Пред него има паркинг за автомобили, а от манастира тръгват много пътеки за разходка в гората. Навред е осеяно с широки поляни, както и с по-закътани местенца за пикник и романтични мигове.

Магерницата към манастира понякога работи, но по-добрият вариант е например да си приготвите храна вкъщи. Така само ще разпънете няколко одеяла за пикник и ще отворите кутиите с вкусотии. Какъв обяд може да си приготвите за излет на открито? Всички, и особено децата, харесват пилешки мариновани крилца и зеленчукови шишчета. Подходящи са, защото са вкусни и нямате нужда от прибори, когато ги хапвате. Как точно да ги приготвите, както и други рецепти за грил може откриете ТУК.    

Снимка: iStock

4. Край Панчарево, на около 8 км от София

По бреговете до езерото Панчарево изобилства от места, подходящи да си направите пикник. Може да откриете дървени пейки и маси и да се възползвате от удобството им.  

Ако сте поканили гости, които искате да впечатлите, непременно пробвайте факлички от свински гърди без костмеча лапа в було с кашкавал и гурманска плескавица със свински бекон.   

Готовото месо поставете в специалните съдове за грил, които са от неръждаема стомана. Нали целта е доброто впечатление?

5. Бреговете на язовир "Берсин", около 90 км от София 

Снимка: Росица Николова

Малко след село Берсил край Кюстендил е разположен един от най-красивите язовири в България. Бреговете му са полегати и спокойно може да си направите разкошен пикник. Водата е кристално чиста, а наоколо има поляни с красиви цветя, където може да отдъхнете или да поиграете на гоненица с децата.

В язовира може да се ловят пъстърва, шаран, сом и клен, но ако искате истинска почивка, ви препоръчваме да си направите предварително вкъщи бирени наденички с праз лук. Просто бързо ги изпечете на скарата за грил. Много приятни са ребърцата от младо телешко - крехки и вкусни. Идеалната компания на бира, охлаена във водата на язовира.  

А, да, за малко да забравим! Никой грил не минава без сосове. Просто е по-вкусно. Непременно опитайте барбекю сос и грил горчица.

Хубавата храна е част от хубавите моменти. За да са перфектни обаче, просто се заобиколете и от хубави хора.