При днешния начин на живот, където рутината ни включва значителна употреба на електронни устройства, поддържането на здравето на очите става все по-важна задача. Въпреки че рядко се споменава, носенето на коригиращи очила и лещи не е единственият вариант за поддържане на доброто зрение. В тази статия ще предложим пет основни начина, които да ви помогнат да поддържате здравето на очите си, както и да предотвратите потенциалното развитие на заболявания.

Често задавани въпроси: 

Може ли да се подобри здравето на очите? 

 • Здравето на очите може да се подобри, когато се прилагат споменатите в статията методи, като към тях биха били полезни и други полезни навици като например умерена употреба на алкохол и спиране на пушенето. Най-добрата стратегия е превенцията, тъй като това дава по-голяма гаранция за дългосрочно очно здраве. 

Действат ли положително хранителните добавки върху здравето на очите? 

 • Хранителните добавки не могат напълно да заместят грижата за очното здраве. Въпреки това могат да бъдат полезни при поддържането на добро зрение, което да добавим към останалите полезни навици.

Може ли зрението да се подобри без очила?

 • Подобряването на зрението без очила зависи от конкретната причина за влошаването му. В някои случаи упражненията за очите, редовните прегледи и корекцията на лоши навици могат да помогнат. В други ситуации, когато става въпрос за дълготрайни проблеми, може да се наложи медицинска интервенция или носене на коригиращи лещи.  

Колко е важно доброто зрение в ежедневието ни? 

Поддържането на добро зрение е от съществено значение за общото благосъстояние на човека. Здравето на зрението е основен фактор за постигане и поддържане на активен и продуктивен начин на живот. Добро зрение играе ключова роля във всяка ежедневна дейност, като четене, шофиране, работа пред компютър, както и за някои от хобитата, които допринасят за качеството ни на живот. 

Можем да се погрижим за очното ни здраве като предприемем активни мерки, които да бъдат подкрепени от подходящи за зрението добавки като Neovista Next. Тази добавка може да бъде полезна както превантивно, така и по време на грижата при вече появил се проблем. 

Освен това има значителна връзка между здравето на очите и общото здраве. Редовните очни прегледи не само помагат в ранното откриване на различни зрителни нарушения, но са и показател за различни заболявания като диабет и хипертония. 

1. Редовните прегледи за поддържане на добро зрение 

Един от ключовите начини за поддържане на здравето на очите е редовното посещение на очен лекар. 

Освен редовните прегледи, понякога е нужна спешната медицинска намеса при появата на проблеми със зрението, за да може възможно най-бързо да им бъде обърнато внимание и да се започне лечение. Някои от често срещаните симптоми, които засягат очите и които трябва да ни насочат към посещение на очен лекар са: 

 • Замъглено зрение
 • Частична или пълна загуба на зрение
 • Внезапно появяване на светлинки в очите
 • Болка в очите
 • Зачервяване
 • Сърбеж
 • Подуване 
 • Раздразнение около очите или по клепача 

Освен при наличен проблем, посещението при очен лекар могат да бъдат изключително полезни за общата грижа за зрението. Възползвайте се максимално при прегледа си като се подготвите с въпроси към специалиста за конкретните ви нужди и за съвети какво може да направите в ежедневието си, за да подобрите здравето на очите си. 

2. Предпазване на очите чрез почивка

Вземането на почивка от дълготрайното гледане в екрани може да играе ключова роля в поддържането на добро зрение и здравето на очите. В днешния свят сме почти постоянно пред някакъв екран, било то телефон, телевизор или компютър. При много професии се налага продължителна работа пред компютър и някои от неприятните ефекти, които могат да се получат са: 

 • Напрежение в очите
 • Замъглено зрение
 • Проблеми при фокусиране надалеч
 • Сухота в очите
 • Главоболие

За да предпазите зрението си, е нужно очите ви да получат достатъчна почивка и да подходите разумно при продължителна работа пред компютърен екран. 

Ето няколко стъпки, които да подкрепят здравето на очите и зрението:

 • Екранът ви трябва да бъде на такава височина, че нивото на очите ви да съвпада с горната част на екрана. По този начин гледате леко надолу към екрана, което щади очите.
 • Избягвайте да има отблясъци в екрана ви от прозорци или лампи, като се препоръчват специализирани екрани, които не позволяват отблясъци.
 • При усещане за сухота на очите, обърнете внимание и се постарайте да мигате повече. Ако все още изпитвате проблеми, може да използвате овлажняващи капки за очи.
 • Най-важната стъпка за предпазване на очите е да спазвате 20-20-20 правилото - почивка на всеки 20 минути, гледайки нещо на разстояние от поне 20 фута (около 6 метра) за поне 20 секунди. Това ще помогне на очите ви да се отпуснат и да се предотврати умората от екрана. 
 • Препоръчва се и допълнителни 15-минутни почивки на всеки 2 часа. 

3. Подкрепа на зрението чрез диета 

Здравословната диета допринася както за цялостното здраве, така и за здравето на очите. Доставянето на всички нужни хранителни вещества подсигурява правилната функция на очите. 

Вещества ключови за здравето на очите 

Освен важността на балансирана диета, чрез храната можем да си добавим вещества, които директно допринасят за очното здраве. Набавянето на всички нужни вещества е често трудна задача, която можем да решим с помощта на хранителна добавка като Neovista Next.

 

Ето и някои ключови хранителни вещества за здравето на очите и доброто зрение, които се съдържат и в Neovista Next: 

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Доказано допринасят за здравето на очите, като предпазват от някои от сериозните заболявания и увреждания, свързани със стареенето и въздействието на външни фактори.  

Освен да предпазват окото от развитие на някои очни болести, тези две вещества имат защитен ефект върху окото при излагане на светлина и по-специално синя светлина, на която най-често сме изложени от телефонните и компютърните екрани. 

За да си набавим лутеин от хранителен източникк, трябва да консумираме зеленчуци като чушки и спанак, както и в яйчния жълтък. Богат източник на зеаксантинът е екстрактът от Годжи бери, който е една от ключовите съставки в Neovista Next. [1, 2, 3] 

Астаксантин

Астаксантинът е още един антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който участва в поддържането на здравето на очите. Също притежава и клетъчно протективни свойства, като по този начин запазва клетките на очната ретина. Приемането на астаксантин като добавка в комбинация с важни витамини може да подпомогне при проблем със сухотата на очите, като стимулира слъзните канали. [4] 

Екстракт от червена боровинка

Екстрактът от червена боровинка съдържа различни фенолни съединения, които притежават антиоксидантни свойства. Фенолите в червената боровинка показват протективни свойства върху клетките на окото като премахват свободните радикали.  

Освен това при прилагането на веществата, открити в червената боровинка, се наблюдава и регенеративен ефект върху клетките, което ни предпазва от развитието на дегенеративни болести на окото, свързани със стареенето. [5] 

Цинк

Цинкът е важен за поддържане здравето на ретината, тъй като той е основна съставка на много ензими и е необходим за оптималния метаболизъм на окото. Цинкът също играе важна роля при метаболизма на витамин А, който е ключов за доброто функциониране на окото. От храна цинкът може да се набави от ядки и бобови растения, както и в млечни и месни продукти. [6,7] 

Витамин C

Витамин С присъства в лещата и околните очни течности.  Той действа като физиологичен „слънцезащитен крем“, за да предпази лещата от УВ (ултравиолетовата) светлина, която предизвиква оксидативен стрес в клетките на окото и ги уврежда. Допълнителния прием на витамин C може да повиши концентрацията му в окото и по този начин да предпази от развитието на заболявания като катаракта [8] 

Селен

Още един важен антиоксидант е селенът, който има специфично защитни свойства за клетките на окото. Защитата му срещу оксидативен стрес върху окото е от голямо значение за предотвратяването на болести на очите. Селенът също е важен за метаболизирането на полиненаситени мазнини, които са също от значение за доброто здраве на очите. [9] 

Поради забързания начин на живот и увеличаващото се натоварване на очите, поддържането на зрително здраве се превръща в инвестиция в качеството ни на живот. Защитата от вредните въздействия на околната среда, регулярните прегледи и възприемането на здравословни навици създават основата за ясно и устойчиво зрение, което е ключов фактор за пълноценен и активен начин на живот.  Очевидно е, че поддържането на добро зрение е от съществено значение и за психическото здраве. Зрението е ключов фактор за възприятието на света около нас, и затова поддържането на добро здраве на очите допринася за доброто качеството на живот. 

Източници: