Когато става дума за дом, малко неща са толкова вълнуващи и удовлетворяващи, колкото започването на проект за обновяването му. Независимо дали искаш да реновираш изцяло жилището си, или просто да вдъхнеш свеж живот на дома си, можеш да реализираш идеята си без излишен стрес, следвайки конкретен план за действие.  

Снимка: istockphoto.com

Споделяме ти 10 стъпки, които да ти помогнат в процеса:

  1. Определи целите си:

Преди да започнеш с избора на цвета на боята или новия диван, отдели време да формулираш целите си за обновяване. Искаш да подобриш функционалността, естетиката или и двете? Обмисли конкретните области от дома си, които изискват внимание, и определи съответните приоритети. 

  1. Планирай бюджета:

Без правилно финансово планиране, разходите могат да те изненадат. Определи си бюджет според целите си за обновяване, като помислиш и за допълнителен резерв за неочакваните разходи, които могат да се появят впоследствие.

А ако имаш нужда от допълнителни средства, за да превърнеш жилището си в мечтания дом, Банка ДСК е до теб, за да ти помогне с финансирането. Можеш да заявиш потребителски кредит онлайн само с няколко клика. 

  1. Проучване и график:

Доброто проучване е ключът към успешния ремонт. Разгледай вдъхновения за дизайн, събери идеи от списания за подобрения в дома, уебсайтове и социалните медии. Създай си подробен план за ремонта, в който да опишеш какво ще включва работата по него, необходимите материали и графика на проекта. 

  1. Направи си сам или наемане на професионалисти:

Определи дали за някои от задачите можеш да се справиш сам с помощта на близки хора или да потърсиш помощта на професионалисти. Макар че „направи си сам“ може да спести средства, някои задачи може да изискват опита на експертни, за да се гарантира качествена изработка. 

  1. Съществени промени:

Преди да се съсредоточиш върху козметичните подобрения, обърни внимание на всички основни промени. Това може да включва отстраняване на течове, поправяне на повредени основи или укрепване на носещи стени.

Снимка: istockphoto.com

  1. Получаване на разрешителни:

Ако планираш събаряне на стена, прокарване на водопровод в помещение, в което няма включено в проекта на сградата, промени в инсталация или други по-значителни ремонтни дейности, провери дали е необходимо да вземеш разрешение или одобрение  за целта. 

  1. Функционалност:

Обмисли добре как ремонтът ще се отрази на функционалността и използваемостта на пространството. Оптимизирай разпределението на мебелите така, че да постигнеш максимална ефективност и да подобриш и улесниш ежедневието си. 

  1. Подобри естетиката:

След като структурните ремонти са завършени, време е за естетическите подобрения. Това може да включва боядисване на стените, подмяна на подовата настилка, модернизиране на осветителните тела или добавяне на нови шкафове, за да вдъхнеш нов живот на дома си. 

  1. Детайлите:

Малките довършителни елементи и аксесоари могат да подобрят цялостния вид и усещане за дома ти. От осветителните тела до декоративната свещ на лавичката - всеки детайл допринася за цялостната естетика на дизайна. 

Снимка: iStock

  1. Редовна поддръжка:

И накрая, поддържайте освежения си дом, за да му се радваш в идеален вид по всяко време. Добра идея е да почистваш основно веднъж в седмицата, а можеш и всеки ден да отделяш по малко време, за да подредиш дадена стая, да почистиш някой шкаф или пък хладилника. Така ще се наслаждаваш още повече на времето си вкъщи. 

Е, това са нашите 10 съвета. А сега запрятай ръкави и… започни с планирането.