Мария Миличин + Мария Касова + Ваня Дудоленкка = M2V М2V - Made to be Viewed

Снимка: Снимка: Димитър Ламбов

Момичета, как се роди идеята за М2V?
Работихме заедно за първи път в един майсторски клас, воден от немска професорка. Той се състоя по времето, когато карахме магистърската си програма по мода. Представиха колекцията ни последна, като най-добра от майсторския клас. Подкрепата на преподаватели от такова високо ниво и това, че ние повярвахме, че работим добре като екип, създаде M2V – Made to be Viewed. Обединява ни и страстта към модата, отношението към живота и желанието за развитие. Приемаме работата си като призвание и начин да покажем своето отношение към дрехата, изчистената кройка и детайла. А и умеем да се смеем заедно.

Каква е тенденцията във вашата колекция за Summer 2016?
Колекция на M2V представя изчистени и съразмерни силуети, в голяма степен вдъхновени от тенденцията “Beyond pale”, бохемския стил и минимализма. Фразата “beyond the pale” (извън лоното, букв. отвъд бледо) датира от 14-ти век, когато от страна на Ирландия, която е под английско влияние, е очертана границата чрез огради. За да се пътува извън тази граница, е означавало да оставиш след себе си всички правила и институции на английското общество, които англичаните считали за синоним на самата цивилизация. В съвременната употреба на идиом обикновено се използва метафорично, като означава извън границите на цивилизованото поведение, или странно, неприемливо - извън установените стандарти.

Бохемският стил излъчва усещане за свобода и еклектична атмосфера и носи характеристиките на един артистичен и нетрадиционен стил и на хората, които не се подчиняват на стереотипи и норми в обществото. Бохо дизайнът носи любовта към изкуството, креативността, цветовете и свободния дух. Този стил винаги се е свързвал с артисти, музиканти, писатели и дизайнери. Терминът "бохеми" се прилага към хора, които имат неконвенционален, артистичен лайфстайл.

Снимка: Снимка: архив на M2V

Моделите в колекцията са в пастелно-натурални цветове и с елегантна, градска визия. Характерно е съчетаването на материи и комбинации от коприна и трико, както и представянето им на леъри. Смесица от пастелни цветове и материи, пропити със сексапил и креативност. Моделите носят стила на хора, които умеят да мислят, вдъхновяват, създават и водят. 

Таргетът ви е насочен към... 
Таргетът ни е насочен към млади, динамични личности, които са творчески натури, имат отношение към изкуството и притежават изразен вкус и стил на обличане. Може да ги срещнеш като режисьор, актьор или джаз певица, в архитектурно студио, галерия, ателие, на фестивал, в пиано бар, опера…  Тези хора носят духа на пътешествията, на натрупаните и постоянно събирани знания, опит и култури, на рафинирания стил и свободен дух.

Те умеят да мислят, да вдъхновяват, да създават и водят - модерните личности, които имат цел, виртуозност и сила на волята.

Ние представяме стил, който знае мястото си и има смелостта да съчетава елегантност с всекидневен дух, шикозни решения от динамичния бизнес ден до съвременни предложения за елегантни вечери.

Обикновено почитателите на марката са добре образовани, работещи, предимно от големи градове. Хора, които искат да са добре облечени, да носят дрехи с модерен дизайн, с градска визия, с качествени и естествени материи и добра изработка. Те не винаги могат или искат да се обличат в скъпи маркови дрехи от сегментите „премиум“ или „лукс“, но и не искат да купуват дрехи от масовия пазар в България с ниско и/или съмнително качество. Това са хора, които търсят добро европейско ниво на дизайна и производството на облекла, създадени от българска марка.

Залагате предимно на естествени материи в nude colors. С какво друго сте разпознаваеми?
M2V има своите търсения в света на дамската, мъжката, детската мода и аксесоарите, изработени с мисъл и творчество за провокиране, развитие и изграждане на ценности. Дизайнът е отговорност, защото развива и изгражда моден вкус и отношение към творчеството и изкуството. За нас е важна цялостната визия, философията за стил и начин на живот и вярваме, че това личи в моделите ни. Дрехата, гримът, косата, аксесоарите, цветовете, материите, конструкциите са компоненти на т.нар. визия. Сами по себе си и поотделно те са просто елементи, на които не винаги и всеки обръща внимание. Но съвкупността им и комбинирането, направено с мисъл и идея могат да внушават, да носят послания и настроения, да говорят.

Различни сме с професионалния си и иновативен подход при създаването на моден дизайн и с това, че мислим за творчеството и индивидуалността на клиентите си.        

                                                                                     
Трите сте си музи, но какво ви инспирира за създаването на вашите колекции М2V?
Вдъхновението е труд, труд и много труд. Създаването на една модна колекция е процес, който има своя алгоритъм. За да създаваш дизайн, е важно да бъдеш информиран във всички сфери на изкуството и културата, както и да поддържаш и развиваш добро ниво на общата си култура и това наистина е не просто необходимо, а задължително условие. Това е първата стъпка от алгоритъма. Следва непрекъснато проучване на тенденции в модата, интериора, архитектурата, в цветовете, в материите, в конструкциите, следене на иновациите за всеки сезон. В модата, както знаете, се работи с половин до една година предварително. За всяка колекция създаваме moodboard и таргет борд, избираме материи, рисуваме скици, определяме моделите. След това създаваме по една мостра от всеки модел, върху която нанасяме корекции и подобрения до създаване на пълната колекция. Работим върху стайлинга, фотосесията, представянето й и така се стига до магазините за млади дизайнери.

Снимки: Димитър Ламбов
Грим: Гергана Пащрапанска

Коса: Здравко Куманов
Стил: PINKO&BCBGMAXAZRIA