Кои са основните критерии, по които ръководи избора си една жена, когато си купува козметика?

- необходимост
- тип кожа, коса и др.
- цена
- препоръка от приятелка
- нов продукт; промоция
- по-добри параметри в сравнение с по-стар или конкурентен продукт
- нужда просто да си купи нещо ново

Не подреждаме критериите по важност, а и може би изпускаме нещо, но стеснявайки кръга и обособявайки най-важното, цената май заема първото място. Купувайки си козметичен продукт на по-голям и известен бранд и плащайки по-висока цена, очакваме и съответното качество. Дали това обаче винаги е така?

 

 

Направихме експеримент със скъпо и евтино червило и скъпа и евтина спирала за мигли. Целта ни беше да проверим доколко достоверни са основните качества, които подчертава производителят им, а именно - дълготрайност на червилото и придаване на обем за спиралата. Ето какво се случи.

Негримирано око
Миглите са сравнително къси и се нуждаят от придаване на обем. За целта купуваме две различни марки спирали, според етикета на които се постига именно търсения ефект. Евтината спирала е с цена 13 лв; скъпата - 36 лв. 

Снимка: LadyZone.bg

Ето и как изглеждат миглите след нанасяне на спиралата. 

С евтина спирала
Спиралата прави миглите да изглеждат плътни, като едно цяло, защото не разделя отделните снопчета. 

Със скъпа спирала
Спиралата разделя косъмчетата едно по едно, разресва ги и освен обем, придава и дължина. цветът й е наситено черен. 

Снимка: LadyZone.bg

След това решаваме да проверим колко трайни са т.нар трайни червила. Според описанието те се задържат на устните, независимо какво правите, защото именно там им е мястото. Решаваме да се уверим лично в това, като след нанасяне на червилото моделът изяжда една ябълка. Скъпото червило е с цена 24 лв., евтиното - 3 лв. 


Скъпо червило
Червилото оставя много бледи следи по ябълката. След изяждането й почти не е останал цвят по устните. 

Снимка: LadyZone.bgЕвтино червило
Червилото е оставило много по-силни следи по ябълката, но продължава да е все така интензивно и върху устните. Изтрило се е най-вече в средата на устните, предполагаме заради сочността на ябълката. 

Снимка: LadyZone.bg

Изводите:

Цената може и да е определяща за качеството, но категорично не винаги. Това определено не може да бъде критерий за качествена козметика, поне що се отнася до спирала за мигли и червило. Когато се колебаете какво да изберете, непременно попитайте за тестери. За да придобиете реална представа за цвят, трайност и ефект са ви нужни поне две поставяния на продуктите, за да ги проверите във времето. разглеждайте внимателно вида на четката на спиралите. Постепенно ще разберете кои са най-подходящи за вашия тип мигли - силиконови, дъгообразни, за допълнително повдигане и др. Нито продавач-консултантката, нито най-добрата ви приятелка могат да знаят дали този продукт ще пасне на миглите или устните ви най-добре. Това решение го вземате вие самите!