Дори и най-силно влюбените двойки се карат. Скандалите са онази подправка, която може да направи и най-безвкусната манджа пикантна и да придаде характерен аромат на най-скучните отношения. Това е градивната страна на караниците. Нали не си мислите, че те са само за обтягане на нервите и сълзи? Напротив - всеки скандал идва да ни покаже още една, непозната черта у партньора ни, да го опознаем по-добре и, в добрия случай, да го заобичаме още повече. 

По време на спор и след това хората реагират по различен начин. Въпрос на емоционалност, възприятия и характер. Безспорно тази ситуация е особено деликатна и трябва да се подходи внимателно и с такт, за да не се стигне до крайни и негативни отношения. Попитахме 30 жени как се държат по време на скандал и как биха искали да се държи мъжът с тях, след като са се скарали. Ето какво ни споделиха те:

"Обикновено аз говоря, казвам си всичко, изливам го като водопад, а той мълчи виновно. Докато дойде време за лягане, обикновено ми е минало. Сексът за сдобряване е най-добрият финал. И така до следващия път." 

"По принцип съм емоционална. По време на скандал, емоцията ми се умножава - викам, карам се, казвам много грозни думи, след това плача, после се сърдя и чакам той да ми се извини."  

"Когато се караме, е страшно! Сърдила съм се и съм мълчала с месеци." 

"Водим мълчаливи войни. В началото на връзката ни, постоянно говорех, обяснявах се, но като видях, че няма ефект, смених тактика. Сега си мълча и чакам, докато ми се извини."

Стореното-сторено - скандалът се е случил. Но как би искала жената се държи мъжът в този случай, какво би й помогнало да овладее тъгата и негативните си емоции. И изобщо - ако можем да сме малко егоисти в този случай, бихме искали ТОЙ да постъпи ТАКА:

1. Мъжът трябва пръв да потърси контакт и да се извини, дори да не е виновен. Да, знаем, че това може и да не звучи справедливо, но извинението в случая не е въпрос на вина. Това е жест, показващ желание да си с другия; акт, с който мъжът негласно заявява, че обича жената до себе си и държи както на личния й, така и на общия им комфорт. 

"В началото искам, ако е удобно, да се премести на съседната планета. После искам, докато е там, да му присветне как и колко ме е наранил и да се яви и да застане помъдрял и осъзнал се срещу мен.

"На него му минава бързо, аз викам, обиждам, сърдя се с дни... Той намира начин да стопи леда. Ако да не се стига до грозни сцени, ми е все едно как ще реагира." 

"Не му говоря, докато не ми мине или той не ми се извини."

"Очаквам да се извини, а ако е за нещо, което изисква говорене, искам той да подеме разговора и да се разберем и да се гушнем накрая."

2. Оставете й малко време да си поеме въздух. По време на скандал емоциите ескалират и под тяхно действие казваме неща, които не мислим. За да балансираме, е добре да натиснем бутона Пауза. Не случайно психолозите съветват да преброим бавно до 10, преди да изречем обиди. Това време е достатъчно да премислим дали е удачно да кажем това, което мислим, дали го мислим наистина, или е само плод на яда ни.

"Искам да ме остави на мира, докато ми мине. Каквото и да ми каже преди това, само ме ядосва повече."

"Понякога искам просто да ме остави на мира. Отварям си една бира или си сипвам чаша вино и изчаквам."

Снимка: iStock

3. Не правете прекалено дълга пауза, защото това може да бъде изтълкувано като липса на интерес! Парадоксално е, но ако мъжът дълго време не се извинява и не търси контакт, това може да стане повод за нов скандал. 

"Аз се сърдя лесно. И ми е криво и не искам да говоря. Искам да ме остави малко на мира, но после задължително той да подхване разговора. Ако не хване момента, може пак да се разсърдя, защото показва, че не му пука."

"Той знае, че каквото и да каже, ако съм ядосана, само ще влоши положението. Затова е най-добре да ме остави да ми мине. А на мен бързо ми минава."

4. Изслушайте крясъците й - тя просто има нужда да си го излее! Много жени се опитват да доминират в скандала, като просто повишават тон. Това не е признак на ниско възпитание, а просто емоция. Приемете тази й страна като част от нея. жената може да мърка като коте, но може да реве и като тигър и винаги да си е тя.

"Аз съм от викащите. Не обиждам, но се накрещявам и ми минава бързо."

Снимка: iStock

5. Говорете! Всеки пожар може да бъде загасен. Ако за огъня това е водата, то за скандала това са думите. Ето защо е редно след като силните емоции утихнат, да дадем път на разума. Задължително е да говорите и да изясните отношенията си след караница. Това помага по-добре да разберете другия, да изясните причините за случилото се и да ги избягвате в бъдеще. Много често се оказва, че причината за грандиозен скандал е абсолютна глупост. Както се казва - малките камъчета обръщат колата. 

"Искам да говорим. Изобщо не искам никой на никого да се извинява, а да изясним ситуацията."


Както за всяка ситуация, и в тази има жени, които са изключение. Те не се поддават на емоциите, не крещят и не се сърдят. За тях моментите, прекарани в мълчание са загуба на време и на възможност да бъдат заедно и да се обичат с любимия си човек. Те действат винаги, водени от разума. 

"Никога не се сърдя дълго аз. Това го отчитам и като грешка. Първа заговарям. Някак ми се струва изгубено време и глупост да се сърдя!"

Хайде сега, просто си кажете, че се обичате!